Stadsorganist Arjan Versluis achter de piano in de Grote kerk
Stadsorganist Arjan Versluis achter de piano in de Grote kerk Hannie Visser-Kieboom

Meezingen met de koralen van Bach’s Matthäus Passion

20 maart 2023 om 16:41 Muziek

GORINCHEM Zo’n dertig zangers en zangeressen wandelen zondagmiddag over de rode loper de Grote Kerk in. Al vele malen klonk hier de overbekende Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach over het lijden en sterven van Jezus. Deze middag mag voor het eerst iedereen enkele koralen meezingen. Met het aanstekelijke enthousiasme van stadsorganist Arjan Versluis gaat dat bijna vanzelf. 

,,Zingen heft de ziel omhoog en geeft troost door tranen heen”. Deze ‘tegeltjeswijsheid’ wordt uitgesproken door één van de zangeressen tijdens de pauze van de twee uurtjes koralen instuderen. Samen met enkele vriendinnen drinkt ze koffie en vertellen ze elkaar dat muziek verbindt. ,,Ik heb de Matthäus Passion thuis al zo vaak geluisterd, maar het blijft mooi”, zo vertellen ze elkaar, soms gaan ze in de kerk luisteren, maar lang niet altijd. ,,Het is zo’n lange zit, ik ben dan gebroken. Ik zou liever een keer de Johannes Passion horen, die is korter met minder zang en meer declamatie.” Onder de meezingers zitten ook twee kinderen. ,,Het is wel raar om hier bijna als enigst kind te zijn”, zo vertelt een scholiere van de middelbare school. ,,Zo kan ik vast oefenen, volgend jaar zingen we op school de Messiah.” 

Als kerk wilden we iets doen met diverse kunstvormen om zo op een laagdrempelige manier te vertellen over het lijdensverhaal van Jezus

OP WEG NAAR PASEN Het instuderen van enkele koralen van de Matthäus Passion is onderdeel van het programma ‘Op weg naar Pasen’ van de Grote Kerk. Corine Bosschebroek en Agnes van Haaften zijn verrast door de opkomst van zo’n dertig meezingers. ,,We hadden niet eens genoeg kopietjes”, zo vertellen ze in de pauze terwijl ze iedereen van koffie voorzien. ,,Rond Pasen wordt altijd veel georganiseerd, als kerk wilden we dit keer vooral iets doen met diverse kunstvormen en om zo op een laagdrempelige manier te vertellen over het lijdensverhaal van Jezus. Zondag vonden we een mooie dag om onze kerkdeur open te zetten, dan hebben mensen ook tijd.” 

TENOREN EN BASSEN Ook voor stadsorganist Arjan Versluis is het de eerste keer dat hij koralen instudeert met mensen zonder koorervaring. ,,Ik dirigeer wel het gemeentekoor, maar dat zijn minder mensen, die is dus echt nieuw voor me. Toevallig zijn er nu ook enkele mensen die de muziek al wel goed beheersen, maar iedereen moet dit mee kunnen zingen. Tijdens het zingen heb je ook steun aan elkaar.” De twee uurtjes les beginnen met inzingen van ‘ben je boos, pluk een roos en zet hem op je hoed’ en het aanbrengen van een schifting tussen tenoren, bassen, alten en sopranen.  Maar al snel begint het echte werk met koraal 44 van de Matthäus Passion. ,,Wer hat dich so geschlagen, mein Heil, und dich mit Plagen so ubel zugericht? Du bist ja nicht ein Sunder”, zo galmt het door de kerk, terwijl Versluis achter de piano aanwijzingen geeft om de laatste maat zo ontspannen mogelijk te zingen. 

THE PASSION Na de pauze worden de koralen 23, 31 en 72 ingestudeerd. Versluis moedigt iedereen aan om zo mogelijk meerstemmig te zingen. Door enkele geoefende zangers in de kerk wordt dirigent en pianist Versluis steeds enthousiaster. ,,De tenoren hebben het hier wel heel zwaar”, zo merkt hij nog wel op. Na afloop zijn ook de zangers en zangeressen vol lof over het meezingen. Agnes van Haaften van de Grote Kerk zint op op een vervolg, misschien met Kerst zo laat ze weten. Het volgende onderdeel in het project ‘Op weg naar Pasen’ is het Psalmproject concert op 24 maart, die vrijdag staat ook het kruis van the Passion voor de Grote Kerk en op zaterdag bij de Rehobothkerk. De TV uitzending van de Passion kan donderdag 6 april live bekeken worden in de Rehobothkerk. Op Goede Vrijdag 7 april wordt de Matthäus Passion uitgevoerd in de Grote Kerk.

Arjan Versluis dirigeert met aanstekelijk enthousiasme
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie