De herinrichting van 't Waardje moet komend voorjaar van start
De herinrichting van 't Waardje moet komend voorjaar van start Gemeente Molenlanden

Nieuw plan voor herinrichting het Waardje in Arkel

20 januari 2021 om 07:48 Natuur en milieu

ARKEL De plannen voor de herinrichting van het Waardje in Arkel zijn in overleg met betrokken partijen aangepast. Door de wijziging in onder andere de afrit, parkeerplaatsen en verlichting blijft het plan binnen de stikstofnormen en de begrote kosten. Herinrichting van het gebied maakt t Waardje aantrekkelijker voor recreatie en sport, zo laat wethouder Johan Quick weten.

STIKSTOF In februari 2020 is het eerste herinrichtingsplan aangehouden door het college vanwege de meerkosten en onzekerheid rond de stikstofproblematiek. ‘t Waardje ligt op 80 meter afstand van het Natura 2000 Lingegebied & Diefdijk Zuid. In de afgelopen maanden is met direct betrokkenen, zoals de IJsclub, voetbalvereniging, dorpsraad en Arkel1000 overlegd. Het plan is op basis van deze gesprekken aangepast.  

FESTIVALTENT Er ligt nu een aangepast plan, waar ook de dorpsraad mee ingestemd heeft. Het terrein wordt iets opgehoogd. Tevens zijn In het plan enkele landschappelijke elementen opgenomen en wordt bij- en vlindervriendelijke ingericht. Het plan blijft zo binnen de stikstofnormen. De ijsbaan kan gewoon geopend worden als dit mogelijk is. Ook zijn er buiten het schaatsseizoen mogelijkheden om een festivaltent te plaatsen. 

ENTREE VAN ARTKEL De grootste wijzigingen zijn het vervallen van de geplande afrit met 24 parkeerplaatsen. In plaats daarvan wordt de huidige afrit verbeterd en geschikt gemaakt voor incidenteel bestemmingsverkeer. De alternatieve afrit heeft raakvlakken met het ontwerp van de ‘Entree van Arkel’.  ,,We hopen dat de meeste bezoekers op de fiets of lopend naar ‘t Waardje komen. Parkeren kan ook in het centrum van het dorp. De parkeerplaats was pas later toegevoegd en zo werd het plan steeds groter en duurder. Om die reden hebben we de parkeerplaats geskipt”, zo legt wethouder Quick uit. Het nieuwe LED-verlichtingsplan gaat uit van gebruik van een aantal bestaande lichtmasten. 

Als de diverse vergunningstrajecten volgens planning verlopen, start in het voorjaar 2021 de uitvoering. Voor het plan is een omgevingsvergunning nodig in combinatie met vergunningen via Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat, in verband met het geldende bestemmingsplan en werkzaamheden aan de dijk.

Het herinrichtingsplan van 't Waardje
advertentie
advertentie