Kunnen bladeren ook op een andere manier worden opgeruimd dan met bladblazers?
Kunnen bladeren ook op een andere manier worden opgeruimd dan met bladblazers? Hannie Visser-Kieboom

Groen Links, CU/SGP en VVD zien niets in bladblazers

4 december 2021 om 11:39 Natuur en milieu

GORINCHEM Groen Links, CU?SGP en VVD zien het liefst dat de gemeente Gorinchem het gebruik van bladblazers terug dringt. De bladblazers zorgen voor stank en lawaai en door het opruimen van het blad verschraalt het bodemleven. 

Reden voor de drie partijen om het college te bevragen over het gebruik van de bladblazers, die worden gebruikt door gemeenten, hoveniersbedrijven en particulieren. ,,Naast het lawaai en de stank die deze apparaten opleveren, met uitstoot van stikstofdioxiden en fijnstof, blijken ze ook nog eens voor enorme verschraling van de bodem te zorgen. In rottend blad zit veel ‘leven’, schimmels en bacteriën. Door het wegblazen en verwijderen verschraalt de bodem, omdat schimmels en bacteriën het blad niet af kunnen breken. Bovendien verdwijnt er daardoor een (winterse) voedselbron voor veel vogels, die leven van de beestjes die tussen de bladeren leven”, zo schrijven de fracties in hun brief. 

BLADKORVEN Uit een kamerbrief over dit onderwerp in januari 2020 blijkt, dat gemeenten dit kunnen voorkomen. En ook dat gemeenten de mogelijkheid hebben om inwoners op bepaalde tijden of plekken het gebruik van bladblazers te verbieden. Verschillende gemeenten schijnen dit al te hebben gedaan. De fracties van GroenLinks, de ChristenUnie-SGP en VVD denken dat het blad en snoeisel ook op een andere manier opgeruimd kan worden en willen weten welke alternatieven Avres en de groenvoorziening gebruiken. Als voorbeeld noemen ze zelf het plaatsen van meer bladkorven. Verder wil ze weten of het gebruik door bedrijven en particulieren door de gemeente kan worden teruggedrongen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie