Jan Van Wijgerden: ,,VMBO is een perfecte start voor succesvol ondernemerschap."
Jan Van Wijgerden: ,,VMBO is een perfecte start voor succesvol ondernemerschap." Tredion

Jan van Wijgerden, oprichter van Tredion: ‘Schaam je niet voor VMBO!’

14 juni 2022 om 10:50 Onderwijs

GORINCHEM Jan van Wijgerden, oprichter van Tredion, is een man met en missie. Als voormalig LTS-er die uitgroeide tot succesvol ICT-ondernemer wil hij met zijn boek ‘Een perfecte start’ laten zien dat VMBO ook een perfecte start kan zijn van een succesvolle carrière als ondernemer. ,,Ik wil vooral dat ouders straks met trots zeggen dat hun kind naar het VMBO gaat.”

door Mirjam de Swart 

Het viel Jan van Wijgerden al langer op dat ouders soms verontschuldigend zeggen dat hun zoon of dochter naar het VMBO gaat. En dat is volgens van Wijgerden nergens voor nodig. ,,VMBO is een perfecte start voor veel vakmensen. En dat niet alleen: VMBO is ook een prima basis voor succesvol ondernemerschap.” 

En zo ontstond het idee voor een boek waarin ondernemers die ooit allemaal op het VMBO (de vroegere LTS of Mavo) begonnen aan het woord komen. ,,Ik had in no time een lijst met 21 namen van ondernemers uit de regio. Mensen denken misschien dat ik de uitzonderingen heb opgezocht voor dit boek, maar dat is zeker niet zo. Als ik had gewild, had ik met gemak de verhalen van wel 50 ondernemers uit de regio in dit boek kunnen bundelen.” 

Met een VMBO-papiertje op zak ben je niet minder waard dan iemand die de Havo heeft afgerond

In eerste instantie was de titel van mijn boek ‘De perfecte start’, vertelt Jan van Wijgerden. ,,Maar daar ben ik van afgestapt. Dan zou ik de andere opleidingen te kort doen. Ik denk namelijk niet dat VMBO dé enige juiste basis is voor succesvol ondernemerschap. Ik wil met mijn boek aantonen dat VMBO óók een goede basis is. Met een VMBO-papiertje op zak ben je niet minder waard dan iemand die de Havo heeft afgerond. En de verhalen in het boek zijn daar goede voorbeelden van.” 

De verhalen in het boek zijn opgeschreven door tekstschrijver/journalist Matthijs Daniels. De fotografie heeft Ferry Verheij van Studio Verheij voor zijn rekening genomen. ,,Ik ben bij een deel van de gesprekken aanwezig geweest en ik heb sowieso alle verhalen gelezen. Ik heb ontzettend veel waardering voor de mensen die in het boek staan. Ze hebben zich kwetsbaar durven opstellen.”  

Ondanks dat Jan van Wijgerden het VMBO een perfecte start vindt voor succesvol ondernemerschap wisten sommige ondernemers in het boek hem toch te verbazen met hun verhaal. Een eye-opener, zo zegt hij zelf. ,,Ik vond het best opvallend dat Kommer Damen van Damen Shipyards ook op het VMBO (toen nog Mulo) is begonnen. En het zijn ook echt niet alleen timmermannen die in mijn boek hun verhaal doen. De ondernemers die in het boek voorbij komen zijn ontzettend divers: van horecaondernemer tot makelaar, van aannemer tot eigenaar van een zorgbedrijf, alles komt voorbij.” 

Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen dat VMBO een prima start is van je carrière.

,,Ik wil met dit boek iets teweegbrengen.  Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen dat VMBO een prima start is van je carrière. Niks om je voor te verontschuldigen of te schamen. Ik hoop dat dit boek daar aan gaat bijdragen. Ik ben er in ieder geval ontzettend trots op.” 

Het boek wordt vrijdag 17 juni in Theater Peeriscoop gepresenteerd aan iedereen die aan het boek heeft meegewerkt. Het boek ‘Een perfecte start’ van Jan van Wijgerden is te koop in de lokale boekwinkel. Scholen die het boek aan willen schaffen, kunnen mailen naar info@eenperfectestart.nl . ,,Zij kunnen het boek met korting aanschaffen.”

advertentie
advertentie