De windmolens langs de A15 zijn ook zichtbaar vanaf de Merwede
De windmolens langs de A15 zijn ook zichtbaar vanaf de Merwede Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem wil windmolens op Avelingen en langs A15

20 december 2019 om 16:40 Overig

GORINCHEM – De gemeente Gorinchem wil samen met bedrijven op Avelingen Oost en West windmolens bouwen om te kunnen voldoen aan de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te opereren. Royal Haskoning DHV heeft onderzoek gedaan en zeven locaties als kansrijk bestempelt.

Van deze zeven locaties liggen er vier op het terrein van Staatsbosbeheer, twee op het terrein van Damen Shipyards en één op het terrein van Rijkswaterstaat. Van de vier locaties van Staatsbosbeheer liggen er drie in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. In het windpark Avelingen kan 30 tot 50 MW opgewekt worden voor minimaal 30.000 huishoudens. Ook kan de windenergie ingezet worden op het bedrijventerrein Avelingen.

Pilotproject

Ook langs de A15 onderzoekt de gemeente Gorinchem samen met bedrijven de haalbaarheid van windenergie. Meerdere bedrijven langs de snelweg hebben eerder laten weten ook aan de slag te willen met het opwekken van windenergie. Gorinchem heeft ook Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland uitgenodigd mee te denken en deel te nemen aan de verduurzaming van de bedrijventerreinen. Rijkswaterstaat heeft al aangeboden om windproject Avelingen tot pilotproject te maken van 'Hernieuwbare Energie op Rijksgronden'. De provincie moet de locatie nog wel aanmerken voor bestemming windenergie.

Energiecoöperatie

Beide projecten, zowel windpark Avelingen als windenergie langs de A15, zitten nog in de onderzoeksfase. Vergelijkbaar met windproject Groote Haar in Gorinchem-Noord wil de gemeente de energie ook beschikbaar stellen aan direct omwonenden van het project. Ze noemt daarbij inwoners van de gemeenten Gorinchem, Molenlanden, West-Betuwe, Hardinxveld-Giessendam en Altena. Ook een energiecoöperatie van omwonenden wordt uitgenodigd om te investeren in de windprojecten en zo goedkoop energie in te kopen.

In de Regionale Energie Strategie Alblasserwaard van gemeente Gorinchem en Molenlanden is de opwekking van duurzame energie langs rijkswegen A27 en A15 en rijkswateren Merwede en Lek al opgenomen. De gemeente Molenlanden heeft reeds drie windmolens langs de A15 op haar grondgebied.

advertentie
advertentie