Duivenmelker Leen Gudde werd gespeeld door Martin Oosterom
Duivenmelker Leen Gudde werd gespeeld door Martin Oosterom Hannie Visser-Kieboom

Eenzaam theater met 'de blauwe doffer'

14 december 2020 om 09:31 Overig

GORINCHEM De voorstelling ‘De blauwe doffer’ van theatergroep Bisonder voelt zondagmiddag vooral als eenzaam theater. Al verlicht de wandeling langs mooie Gorcumse plekjes de eenzaamheid een beetje.

Melancholie klinkt door in het verhaal van de saxofonist in theater ’t Pand. ,,Alleen op het podium klopt mijn hart en stroomt mijn bloed”, zo vertelt Bisonder acteur Rob Scheerman. De spelers van het stuk ‘de blauwe doffer’ over een vete tussen de twee Gorinchemse families Gudde en Zoetmulder, moeten wel eindeloos verlangen naar het theater. Al negen maanden worden ze op de proef gesteld met gesloten theaters of spelen volgens RIVM richtlijnen met zo min mogelijk contact. Ook liefhebbers van theater worden op de proef gesteld, zondagmiddag mogen ze al wandeland met maximaal twee mensen de tien scenes in de binnenstad bezoeken. Een enkeling wandelt alleen door de voorstelling, om zo te beseffen dat theater toch vooral draait om ontmoeten en gezellig samenzijn. De één op één scenes voelen soms wat ongemakkelijk, kijk je elkaar nu wel of niet aan? Bij de ‘Joan Collins’ van Gorinchem valt dat ongemak weg doordat de afstand wat groter is. Joan Collins wordt gespeeld door Annelies van Ammerzoden, die toch vooral treurt over alle gemiste zonvakanties doordat haar man duivenmelker was. Leen Gudde, dè duivenmelker waar het allemaal om draaide, straalt in zijn foute kersttrui terwijl hij op zijn brommertje vertelt over zijn derde en fatale hartinfarct. Toen zijn duif eindelijk kans op de hoofdprijs maakte, wisten zijn buren Zoetmulder het feestje te bederven door een potje te gaan voetballen en daar was zijn zwakke hart niet tegen bestand.

Alleen op het podium klopt mijn hart en stroomt mijn bloed

Theatergroep Bisonder speelde zondag al weer de zevende voorstelling van ‘de blauwe doffer’. Die middag mogen de spelers tien maal hetzelfde stuk voor duo’s en eenlingen die de voorstelling bezoeken. ,,Een leuke uitdaging voor de spelers”, zo vertelt productieleider Helen Taylor Parkins. Ze ontvangt die middag de bezoekers in theater ’t Pand waar de voorstelling van start gaat. ,,Door alle corona maatregelen is dit een dure voorstelling voor zo weinig publiek, maar het is fijn voor de spelers dat ze toch kunnen optreden. We hebben de aankondiging voor de voorstellingen bewust low profile gehouden en hebben nog een wachtlijst van mensen die ook willen komen kijken”. Theatergroep Bisonder werkt inmiddels alweer aan een volgende voorstelling in maart. De Historische Vereniging Oud Gorcum benaderde hen om een voorstellling te spelen over Hugo de Groot. In 2021 wordt herdacht dat hij vierhonderd jaar geleden uit een boekenkist ontsnapte. Najaar 2021 wil Bisonder de voorstelling ‘Lang en gelukkig’ spelen bij het Natuurcentrum in het Gijsbrecht van Amstelpark.

De Gorinchemse Joan Collins treurde om alle gemiste zonvakanties
advertentie
advertentie