In Gorinchem voelt vijftig procent van de 65 plussers zich eenzaam
In Gorinchem voelt vijftig procent van de 65 plussers zich eenzaam Archief

Consultatiebureau voor ouderen om eenzaamheid te bestrijden

14 januari 2021 om 12:13 Overig

[GORINCHEM[ Maar liefst vijftig procent van de 65 plussers in Gorinchem voelt zich eenzaam. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde zoals is opgenomen in de Gezondheidsmonitor 2016. Een van de maatregelen om de eenzaamheid te bestrijden is het opzetten van een consultatiebureau voor 70 plussers. 

De gemeente verwacht dat door corona, maar ook door toenemende vergrijzing de eenzaamheid nog verder toe zal nemen. Van alle volwassenen in Gorinchem voelt 45 procent zich eenzaam. Met het programma ‘Een tegen alleen zijn’ wilt de gemeente de eenzaamheid verkleinen. In het afgelopen jaar heeft ze al een aantal programma’s opgezet, zoals SeniorenFit, Creatief Leven, Bellen tegen eenzaamheid en Samen Gorinchem. Hoeveel mensen ze hiermee heeft bereikt is niet opgenomen in de raadinformatiebrief van wethouder  Eelke Kraaijeveld. Samen met Yulius, de Limonadebrigade en het Leger des Heils is een verkenning uitgevoerd naar de eenzaamheid in de stad. Ze hebben daarbij ook gekeken naar projecten in Rotterdam. Samen met de gemeente is nu het programma ‘Een tegen alleen zijn’ opgezet met aandacht voor vroeg signalering, het activeren van de samenleving, preventie en kennisvergroting. Van het ministerie van VWS ontving Gorinchem 150.000 euro subsidie. 

Voor het opbouwen van een netwerk 65 plus, naar het Rotterdamse voorbeeld, heeft de gemeente 40.000 euro subsidie ontvangen. Het opzetten van een consultatiebureau voor zeventig plussers is een pilotproject. Wijkverpleegkundigen gaan op bezoek bij senioren en brengt kwetsbaarheden in beeld. Het gaat om mensen die niet bekend zijn bij de huisartsen. De gemeente wil zo sociale en medische problematiek rond eenzaamheid in kaart brengen. Het project gaat uit van cofinanciering door VGZ. Voor vroeg signalering wordt ook de Klussendienst ingezet, vrijwilligers krijgen een training om eenzaamheid te signaleren.

advertentie
advertentie