Op het hek rond de werkzaamheden van Stedin hangt een waarschuwingsbordje voor de verontreinigde grond
Op het hek rond de werkzaamheden van Stedin hangt een waarschuwingsbordje voor de verontreinigde grond Gorcum Actief

Vervuilde grond Haarsekaden geen gevaar voor volksgezondheid

5 maart 2021 om 15:45 Overig

GORINCHEM De vervuilde grond bij de gedempte Schotdeurensevliet levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dat schrijft het college in beantwoording op vragen van Gorcum Actief over de verontreinigde grond aan de Haarsekaden.

In februari voerde Stedin graafwerkzaamheden uit aan de Haarsekaden voor het leggen van extra kabels en leidingen. Op de afrastering van het werkterrein waren bordjes geplaatst om te waarschuwen voor de vervuilde grond. Dit was aanleiding voor raadslid Everdien Hamann om vragen te stellen aan het college. De gemeente is verantwoordelijk om haar inwoners te informeren over vervuilde grond, dat doet ze via de website www.bodemloket.nl De grondwerkzaamheden zijn door Stedin vooraf gemeld aan de omwonenden. De Schotdeurensevliet is in 1932 gedempt.

OMGEVINGSDIENST In 1995 constateerde de provincie dat de grond op de Haarsekaden matig tot sterk vervuild was met arseen, oper, lood, zink en PAK. De provincie bepaalde echter dat geen vervolgactie nodig was. Bij graafwerkzaamheden wordt wel gekeken of de verontreiniging zich verspreid via het grondwater, maar dat is vanwege de samenstelling van de ondergrond van klei en veen niet gebeurd. Alvorens Stedin begon met graven is een onderzoek uitgevoerd en een zogenaamde BUS melding gedaan bij de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Op 24 november is deze melding schriftelijk bevestigd. Nu het werk gereed is wordt het eindrapport van het werk door de omgevingsdienst beoordeeld.

AFGRAVEN Gorcum Actief vroeg het college ook of het gezien de kinderrijke omgeving niet beter zou zijn de grond alsnog te saneren. Omdat de grond is afgedekt met schone grond is er geen risico op contact met vervuilde grond. Bij het afgraven van de grond wordt het probleem alleen verplaatst. Pas als de gedempte Schotdeurensevliet een andere bestemming krijgt, wordt opnieuw bekeken of de leeflaag moet worden aangepast.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie