Het energienoodfonds moet de gestegen energieprijzen compenseren
Het energienoodfonds moet de gestegen energieprijzen compenseren Energiebesparing

Energienoodfonds voor sociale ontmoetingsplaatsen met terugwerkende kracht ingevoerd

2 februari 2023 om 10:35 Overig

GORINCHEM Het gemeentelijke Energienoodfonds voor sociale ontmoetingsplaatsen gaat in per 1 november 2022, zo worden ook de dure maanden november en december gedekt door de bijdragen. De raad nam unaniem een amendement aan om de termijn op te rekken om zo te voorkomen dat verenigingen in de kou  komen te staan. 

Daarbij subsidieert de gemeente het deel dat niet door de landelijke TEK-regeling wordt gesubsidieerd. Het lokale energienoodfonds vult daarmee als het ware de landelijke regeling aan. Omdat de TEK-regeling naar verwachting al vanaf 1 november 2022 ingaat, wil de gemeenteraad daarbij aansluiten.  Naast de eerdere ingangsdatum van 1 november trekt de gemeenteraad ook extra geld uit; in plaats van 200.000 euro wordt nu 225.000 euro uitgetrokken. Het Energienoodfonds compenseert de gestegen energiekosten. 

Het Energienoodfonds van de gemeente is bedoeld voor een tegemoetkoming in de hogere energiekosten voor sociale ontmoetingsplaatsen. Te denken valt aan buurthuizen en sportaccommodaties. In september nam de raad een motie aan om het verenigingsleven tegemoet te komen in de hogere energiekosten. De gemeente maakte een inventarisatie van 38 sociale ontmoetingsplekken in de stad en had een bedrag van 200.000 euro geraamd. Maatschappelijke partners die een sociale ontmoetingsplaats faciliteren betalen in 2023 nooit meer dan € 1,19 per m³ gas en € 0,35 per kWh elektriciteit. De gemeente subsidieert vanuit het Energienoodfonds sociale ontmoetingsplaatsen uit het sportdomein voor vijftig procent van de kosten boven de drempelprijs. De overige sociale ontmoetingsplaatsen krijgen honderd procent van de kosten boven de drempelprijs. Tenzij later blijkt dat zij ook aanspraak op de TEK­ regeling kunnen maken, dan ook vijftig procent van de kosten boven de drempelprijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie