Afbeelding
Foto door form PxHere

Invloed van het coronavirus op reizen naar Vietnam en Cambodja

26 mei 2021 om 16:02 Partnercontent

De zomervakantie komt er weer aan. Momenteel heeft het coronavirus ons land, maar ook andere landen echter nog steeds in zijn greep. Voor u naar Vietnam of Cambodja vertrekt is het daarom verstandig de reisadviezen die voor de afzonderlijke landen zijn uitgegeven goed te bekijken en na te gaan welke invloed de corona-maatregelen op uw reisplannen hebben.

Huidige situatie Vietnam

Vietnam was een van de eerste landen die harde maatregelen nam tegen het coronavirus met als gevolg dat ze de uitbraak inmiddels al drie maanden goed onder controle hebben. Er treden nauwelijks nog nieuwe besmettingen op. Dat wil echter niet zeggen dat reizigers zomaar naar dit land toe kunnen. Vietnam is, juist omdat het zo goed gaat, erg terughoudend met het toelaten van toeristen. 

Vietnam verkeert op dit moment in een soort isolement, wat met name gevolgen met zich meebrengt voor toeristische reizen. Op dit moment mogen toeristen over het algemeen het land niet betreden, met als doel het virus buiten te houden. Ook mag de Vietnamese bevolking het land niet uit, om verspreiding van het beperkte aantal besmettingen te voorkomen. 

Gevolgen van corona op het visum Vietnam

De enige reizigers die Vietnam nog bij hoge uitzondering mogen betreden zijn reizigers die de Vietnamese nationaliteit hebben, die komen helpen in de strijd tegen het coronavirus of waarvan gedacht wordt dat zij positief bijdragen aan de economie van Vietnam (denk aan experts, managers en hooggeschoolden). Visums worden dan ook enkel en alleen aan hen uitgegeven. Het visum kan niet zoals gebruikelijk bij de ambassade of het consulaat aangevraagd worden. Een visum moet door de Vietnamese samenwerkingspartner in Vietnam geregeld worden. 

Het overhandigen van een PCR-test is in het geval van Vietnam niet voldoende. Reizigers moeten namelijk bij de paspoortcontrole een medische verklaring van een arts kunnen overhandigen waarin niet alleen vastgelegd is dat de PCR-test negatief was, maar ook dat ze op het moment van vertrek geen coronasymptomen hebben. Daarnaast moeten zij kunnen bewijzen dat eventuele ziektekosten gedekt worden door de ziektekostenverzekering of een bedrijf. Bij aankomst in Vietnam moeten ze ondanks een negatieve PCR-test alsnog 21 dagen in quarantaine op een aangewezen locatie, gevolgd door 7 dagen thuisquarantaine. De kosten voor het verblijf in de quarantainefaciliteit en 5 tests, waarvan er 3 op locatie afgenomen worden en 2 tijdens de thuisquarantaine, zijn voor de reiziger zelf. Reizigers die naar Vietnam komen om werkzaamheden te verrichten mogen de quarantainelocatie verlaten voor werkzaamheden als hiervoor een uitzondering toegekend is.

Het e-visum Vietnam kan wel alvast aangevraagd worden, maar op dit moment worden deze visumaanvragen nog niet in behandeling genomen.

Huidige situatie Cambodja

Hoewel Cambodja in het begin de dans leek te kunnen ontspringen, is het land sinds de eerste geregistreerde coronadode in maart 2021 zwaarder door het coronavirus getroffen dan Vietnam. De Cambodjaanse overheid verwacht echter snel de situatie weer in de hand te hebben doordat het goed op schema loopt met het vaccinatieprogramma. Er zijn inmiddels meer dan 3 miljoen coronavaccins gezet.

Ook Cambodja heeft vanaf het begin van de uitbraak zijn grenzen gesloten, ook naar buurland Vietnam. Reizen binnen de provincies is sinds april wel weer mogelijk, op de provincies Ta Khmao, Poipet, Phnom Penh en Sihanoukville na. Phnom Penh en Sihanoukville zijn zelfs in lockdown, waarbij de inwoners binnen moeten blijven, tenzij ze moeten werken of boodschappen gaan doen. 

Gevolgen van corona op het visum Cambodja

Momenteel kan er alleen met een fysiek visum of elektronisch zakenvisum naar Cambodja gereisd worden. Een fysiek visum moet, anders dan een elektronisch visum Cambodja, in het paspoort geplakt worden. Hiervoor moet een bezoek aan de Cambodjaanse ambassade gebracht worden. Trek hiervoor daarom voldoende tijd uit. Een elektronisch zakenvisum kan bij de Cambodjaanse immigratiedienst worden aangevraagd. Voor alle reizigers die naar Cambodja reizen geldt dat ze naast een visum Cambodja ook een recente doktersverklaring (minder dan 72 uur oud) moeten kunnen overhandigen. Daarnaast is het verplicht een Covid-19-verzekering bij de Cambodjaanse verzekeringsverstrekker Forte Insurance af te sluiten en bij aankomst een borg van 2.000 Amerikaanse dollar te betalen voor een eventuele ziekenhuisopname of behandeling van het coronavirus.

Het toeristenvisum voor Cambodja wordt nog niet toegekend. Wel is het visum alvast aan te vragen. De aanvraag wordt dan in de wacht gezet en verwerkt wanneer het inreisverbod opgeheven is. De geldigheid van het visum Cambodja van 90 dagen gaat dan pas in op het moment dat het visum is toegekend. Houd er echter wel rekening mee dat het op dit moment nog onduidelijk is of er aanvullende voorwaarden gesteld zullen worden aan het reizen met een e-visum voor Cambodja.

advertentie
advertentie