Afbeelding
Foto Pixabay

Wat zijn de belangrijkste aspecten die iedereen nuttig zal vinden om te weten over verzekeringen in 2022?

Partnercontent

We staan er niet altijd bij stil, maar verzekeringen zijn enorm belangrijk in ons leven. Van het verzekeren van wat waarde heeft in onze woningen tot verzekeren tegen ongelukken of schade. Maar wat is anno 2022 belangrijk voor verzekeringen? We zetten de belangrijkste aspecten op een rijtje.

We kopen later een huis en wonen vaker thuis of huren

We wonen steeds langer in bij onze ouders, dat blijkt onder meer uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ook huren we vaker doordat de woonmarkt krap is en een hypotheek krijgen lastig is. Het is echter nog steeds belangrijk voor thuiswonenden en huurders om zich bewust te zijn van de belangrijkste verzekeringen in Nederland, zoals een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering. Dit soort verzekeringen zorgen ervoor dat je niet tegen onnodige problemen aanloopt. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je bijvoorbeeld dat je veel moet betalen als je ergens iets stuk maakt. Dat geldt ook voor schade die je huisdier zou maken bijvoorbeeld. Maar ook voor schade die je eventueel zou kunnen maken in een huurwoning.

Als je eenmaal een eigen huis hebt, moet je weten dat een inboedelverzekering verplicht is. Dus hoewel je misschien gek bent op scrollen door het aanbod van Funda om toch eindelijk iets betaalbaars te vinden, is het ook goed om je alvast in te lezen over verzekeringen voor je hypothetische woning.

Rookmelder verplicht

Heb je eindelijke een eigen huis en een inboedelverzekering afgesloten? Houd er dan rekening mee dat de overheid het installeren van rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht heeft gesteld. Als je een nieuwbouwhuis hebt kun je gerust ademhalen. Daar zitten ze standaard al in, maar als je zo’n karakteristiek jaren 30-huisje hebt gevonden, houd er dan rekening mee dat hier misschien nog rookmelders ingezet moeten worden. In principe geldt dat op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Het niet installeren van een rookmelder kan je een boete opleveren of problemen veroorzaken met je verzekering bij brandschade.

Sociaal verzekeren als zelfstandig ondernemer

De laatste jaren is in politiek Den Haag de verplichte verzekering voor ZZP’ers (zelfstandigen dus) ter tafel gekomen. Als je een zelfstandige bent, hoef je in Nederland momenteel geen sociale verzekering af te sluiten. Dit zou echter wel eens heel snel kunnen veranderen. Mogelijk zou een verplichte sociale verzekering voor zelfstandige ondernemers al in 2024 werkelijkheid kunnen worden. Dat betekent dat je maandelijks een premie zal betalen om op terug te vallen wanneer je niet in staat bent om je werk uit te voeren. Bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte. In veel andere Europese landen is zo’n verzekering al verlicht door de staat. Soms zelfs met een landelijk fonds. Het is daarom goed om je alvast een beetje te verdiepen in sociale verzekeringen als je een zelfstandig beroep uitvoert. Zo voorkom je voor verrassingen te staan binnenkort.

Je fiets verzekeren wordt steeds populairder

In Nederland fietsen we wat af en ook in de regio Gorinchem is fietsen natuurlijk een populaire manier om je te verplaatsen. Hoewel we jarenlang op gammele opa- en omafietsen hebben gereden, zien we nu steeds vaker dure elektrische fietsen of professionele racefietsen voorbij komen op het fietspad. 

De verkoop van de elektrische fiets zit dan ook in de lift. Omdat de aankoopprijs van deze fietsen zoveel hoger ligt dan een gewone fiets, besteden we ook meer aandacht aan de veiligheid ervan. 

Zo gaf een preventieteam van de politie Gorinchem afgelopen maart nog tips op een openbare plek buiten de Waterpoort in de stad, om diefstal van e-Bikes te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld met een track en trace systeem op de fiets. Daarnaast overwegen steeds meer fietsbezitters om ook de elektrische fiets of racefiets te verzekeren, zoals ze al doen met hun auto.

Verzekeren van je mobiele telefoon

Ook onze mobiele telefoons worden steeds duurder, ingenieuzer en belangrijker. Ons sociale leven maar ook bankzaken en private gegevens bevinden zich op deze telefoon. Het maken van backups, het instellen van een volgsysteem tegen diefstal maar ook het verzekeren van het toestel, zijn ontwikkelingen in de verzekeringswereld die we in 2022 veelvuldig terug zullen zien komen. In sommige gevallen is je mobiele telefoon ook verzekerd in je inboedelverzekering, Sowieso als deze daar breekt of gestolen wordt maar ook als je de inboedelverzekering uitbreidt naar een kostbaarhedenverzekering, om zo kostbare spullen te verzekeren. 

advertentie