Afbeelding
Foto Pexels

Zo wordt Gorinchem aardgasvrij

25 juli 2022 om 09:36 Partnercontent

In Gorinchem worden momenteel nog de meeste woningen en andere gebouwen verwarmd met behulp van aardgas. Daarnaast koken de meeste inwoners ook nog op gaskookplaten. De komende decennia gaat dit veranderen. De overheid heeft als doel gesteld in 2050 alle woningen in ons aardgasvrij te laten zijn. Gemeenten hebben de regie gekregen dit gebiedsgericht aan te gaan pakken. De gemeente Gorinchem heeft hiervoor het beleidsdocument Transitievisie Warmte opgesteld.

Meer over de Transitievisie Warmte

In de Transitievisie is beschreven hoe stapsgewijs naar een aardgasvrij Gorinchem toegewerkt zal worden. Ten eerste is een aantal verkenningsgebieden geselecteerd. In deze gebieden zal begonnen worden met het onderzoeken van de mogelijkheden om over te stappen op een alternatief voor aardgas. Daarnaast is al per gebied bekeken welke aardgasvrije alternatieven kansrijk zijn voor de verwarming van woningen en andere gebouwen. De Transitievisie Warmte is geenszins een vaststaand plan. Het geeft richting in de werkwijze, maar pint nog niet vast voor welke alternatieven er gekozen gaan worden per gebied.

Handvatten voor duurzame alternatieven

De Transitievisie geeft woning- en gebouweigenaren handvatten om – met het oog op de toekomst – duurzame keuzes te maken. Zo kunnen ze nu al rekening houden met toekomstige warmtealternatieven. Iemand die nu zonnepanelen aanschaffen wil, kan bijvoorbeeld rekening houden met een eventueel verhoogd elektraverbruik in de toekomst vanwege een warmtepomp.

Stap voor stap naar aardgasvrije woningen en gebouwen

Woning- en gebouweigenaren kunnen nu al diverse maatregelen nemen ter voorbereiding op een aardgasvrije toekomst. Het isoleren van een woning of gebouw is bijvoorbeeld altijd verstandig. Net zoals het overstappen van koken op een gaskookplaat naar een inductiekookplaat. Tot kunnen ze ook zelf duurzame elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen.

Voordelen van verduurzaming

Al deze maatregelen hebben diverse voordelen. Zo vermeerderen eigenaren van woningen en gebouwen allereerst de waarde hiervan. Daarnaast levert het vaak meer comfort op, en zorgen ze voor een lagere energierekening. Dat laatste is het afgelopen jaar een belangrijker argument geworden, vanwege de sterk gestegen energieprijzen.

Rekening houden met langere wachttijden

Eigenaren van woningen en andere gebouwen moeten overigens tegenwoordig wel wat geduld hebben als ze een pand willen laten verduurzamen. Door de gestegen energieprijzen is de vraag naar verduurzamingsmaatregelen sterk gestegen. Door onder meer een tekort aan installateurs, bepaalde materialen (zoals chips die in een omvormer voor zonnepanelen zitten) en logistieke problemen kan er sprake zijn van een wachttijd van enkele maanden voor het plaatsen van zonnepalen.

Verdere ontwikkeling van de Transitievisie Warmte

De gemeente gaat de komende jaren per gebied in gesprek met onder meer bewoners, eigenaren van gebouwen en ondernemers. Hierbij zullen oplossingen voor verwarmen, warm water en koken zonder gebruik van aardgas aan bod komen. Aan de hand van deze gesprekken, de genomen besluiten en toekomstige ontwikkelingen zal de Transitievisie eens per ongeveer 2,5 jaar bijgesteld worden. 

advertentie
advertentie