Afbeelding
Shutterstock

Meer financiële ruimte door zilver te verkopen

1 september 2022 om 11:22 Partnercontent

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben het financieel moeilijk, door de sterk opgelopen inflatie de afgelopen maanden. Ook in augustus nam de inflatie toe, met maar liefst 13,6 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Hoewel in verschillende CAO’s afspraken zijn gemaakt over hogere lonen, weegt die stijging niet op tegen de inflatiegroei. Het maakt dat huishoudens interen op hun financiële reserves, of scherpere keuzes moeten maken in hun uitgavenpatroon. Iets wat voor deze huishoudens voorheen wellicht niet noodzakelijk was. Een derde optie is sieraden of andere bezittingen van zilver verkopen aan een inkoper. Het voordeel hiervan is dat men direct de beschikking heeft over extra cash, om zo de financiële buffer aan te vullen. Serieuze financiële problemen kunnen hiermee voorkomen worden. 

Beleggers overwegen een investering in zilver

Niet alle huishoudens kiezen voor het interen op hun reserves of het verkopen van zilveren bezittingen. Er zijn ook huishoudens die hopen te profiteren van een stijging in de zilver- en goudprijs. Voor hen is zilver kopen aantrekkelijk, in de hoop dat de waarde hiervan de komende periode stijgt. De stijging in waarde maakt dat een deel van de inflatie gecompenseerd kan worden, waardoor interen op de financiële reserves niet noodzakelijk is. Investeren in zilver of andere edelmetalen is weliswaar veiliger dan een belegging in aandelen of vreemde valuta. Zeker in een periode waarin centrale banken de rentes laten stijgen. Toch zit ook hier een risico aan, daar men bepaald geen zekerheid heeft dat de waarde hiervan de komende tijd zal stijgen. Zilver kopen is om deze reden alleen verstandig, wanneer men het geïnvesteerde vermogen meerdere jaren kan missen. 

In 2023 compensatie voor sterk gedaalde koopkracht

Recent uitgelekte plannen vanuit de regering tonen dat men de koopkracht van Nederlanders in 2023 wil gaan compenseren. Zo zal het minimumloon met circa 10 procent stijgen, wordt de inkomstenbelasting in de eerste schijf verminderd en blijft de compensatie voor de hoge energieprijzen behouden voor de laagste inkomens. Verschillende politieke partijen hoopten dit jaar al een compensatie voor de gedaalde koopkracht te kunnen bieden aan Nederlandse huishoudens. Dat blijkt echter niet uitvoerbaar te zijn. De exacte plannen worden op Prinsjesdag gepresenteerd. 

Spannende winterperiode voor veel gezinnen

Het betekent tegelijkertijd dat de wintermaanden spannend zullen zijn voor veel gezinnen. De gasprijzen zijn recent verder gestegen en men verwacht niet, dat deze de komende periode zullen dalen. Een koude winter maakt dat veel huishoudens geconfronteerd worden met uiterst hoge energielasten. Dat is niet voor het eerst; ook vorig jaar waren de energieprijzen in de wintermaanden hoog. Waar veel consumenten toen nog een financiële buffer hadden, is die buffer inmiddels fors afgenomen binnen veel huishoudens. Het feit dat het percentage variabele contracten toeneemt draagt bepaald niet bij aan het voorkomen van financiële problemen onder Nederlandse gezinnen. 

advertentie
advertentie