Afbeelding
Foto door form PxHere

Deze zaken moet je regelen wanneer je een uitzendbureau start

16 maart 2023 om 15:07 Partnercontent

Als je een ondernemersgeest hebt en het leuk vindt om mensen aan werk te helpen en andere ondernemers te ondersteunen met tijdelijk personeel, kan het starten van een eigen uitzendbureau de juiste stap voor jou zijn. Maar er zijn veel aspecten waar je aan moet denken wanneer je een uitzendbureau start. Het is daarom verstandig om je hier vooraf goed in te verdiepen. Hieronder bespreken we enkele zaken die geregeld moeten worden bij het starten van een uitzendbureau.

Bij pensioenfonds aansluiten

Iets wat je zeker niet moet vergeten wanneer je je uitzendbureau start, is je aansluiten bij Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). Dat is namelijk verplicht voor uitzendbureaus. In het geval van de bouwsector gaat het overigens om een ander pensioenfonds, namelijk bpfBOUW. Nadat je je aangemeld hebt, ben je verplicht periodiek de gegevens van je medewerkers naar het pensioenfonds in kwestie te sturen. Zo verzeker je je ervan dat je de juiste pensioenpremies afdraagt.

Bij brancheorganisatie aansluiten

Je hoeft je als uitzendbureau niet aan te sluiten bij een brancheorganisatie, maar het is verstandig om het wel te doen. Als je dat gedaan hebt, mag je namelijk het keurmerk voeren van die organisatie. Het gaat om sterke keurmerken die je uitzendonderneming echt waarde geven. Dat is echter niet de enige reden om het te doen, want je kunt bij de brancheorganisatie ook nuttige (juridische) informatie inwinnen. Als lid van brancheorganisatie ben je wel genoodzaakt om de geldende cao toe te passen. De uitzendbranche heeft twee verschillende brancheorganisaties, de ABU en de NBBU. Je kiest zelf bij welke je je aansluit.

Investeren in de beste uitzendsoftware

Verloning, facturatie, tellingen, aangiftes, contractbeheer… er komt een hoop administratief werk kijken bij het runnen van een uitzendbureau. Het is zaak om dat op een zo efficiënte manier te volbrengen. Daarvoor loont het om te investeren in de beste uitzendsoftware om deze taken te ondersteunen. Er bestaan mooie softwarepakketten met verschillende modules waar je zelf uit kunt kiezen om een bundel samen te stellen die past bij jouw behoeftes als uitzendbureau. Goede software kan manuren besparen, dus overweeg deze investering zeker.

Arbodienst inschakelen

Als uitzendbureau ben je op papier werkgever van de flexwerkers die je naar je klanten uitzendt. Als gevolg daarvan ben jij ook voor verantwoordelijk voor ziekte- en arbeidsongeschiktheid van dit personeel. Daardoor ben je verplicht om als uitzendbureau samen te werken met een gecertificeerde arbodienst. Deze staat je bij met zaken als het opstellen en uitvoeren van een arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Er zijn een aantal gespecialiseerde arbodiensten voor de uitzendbranche.

Keurmerk SNA

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk klanten aantrekken. Om vertrouwen te wekken, is het wijs om te investeren in het behalen van de NEN 4400-1/4400-2 certificeringen. Hiermee wordt jouw bedrijf geregistreerd in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Deze certificering vinden veel belangrijk, omdat het bewijst dat je een correcte loon- en financiële administratie voert. Opdrachtgevers lopen namelijk het risico aansprakelijk gesteld te worden voor verplichtingen uit arbeid die het uitzendbureau niet heeft voldaan. Verbind je je aan deze certificeringen, dan komt men periodiek bij je langs voor controle en om advies te geven.

Er valt dus wel het een en ander te regelen. Wil je je leven als uitzendondernemer wat gemakkelijker maken? Kies er dan voor om je hele backoffice uit te besteden aan HelloFlex. Dan weet je zeker dat je administratieve taken goed gebeuren en kun jij je concentreren op andere belangrijke zaken rondom je bedrijfsvoering.

advertentie
advertentie