Afbeelding
Foto: Pixabay

Alles over compressiesokken voor hardlopen

14 september 2023 om 19:24 Partnercontent

Compressiesokken zijn een bepaald type sok dat wordt gebruikt om te helpen bij medische problemen zoals diabetes, spataderen, problemen met de bloedsomloop en diepe veneuze trombose. Compressiekousen hardlopen worden echter ook als atletische uitrusting beschouwd en elite- en recreatieve hardlopers gebruiken ze vanwege hun wetenschappelijk bewezen voordelen. Als je er nog nooit aan hebt gedacht om compressiekousen aan je hardloopcollectie toe te voegen, wil je er misschien nog eens over nadenken! Om je hardloopervaring en hersteltijd te helpen verbeteren, leggen we de potentiële voordelen van compressiekousen voor hardlopen uit.

Wat zijn compressiekousen? 
Compressiekousen wandelen zijn lange, elastische sokken die zich uitstrekken van je tenen tot aan je knieën. Het kan ook een mouw zijn die begint bij je enkel en reikt tot aan je knieën. Ze werken om compressie te creëren door druk uit te oefenen op de aderen, slagaders en spieren in je benen en voeten. De compressie verkleint de omvang van je bloedsomloop, waardoor het bloed sneller terug naar je hart moet stromen en de bloedsomloop in je ledematen wordt verbeterd. Met meer zuurstof naar je spieren hoop je dat je beter in staat bent om efficiënt te rennen. 

Hoe dragen compressiekousen bij aan je atletische prestaties?
Volgens recent onderzoek zal het dragen van compressiekousen je niet helpen sneller te rennen of spierschade als gevolg van inspanning te voorkomen. Ze hebben echter wel een aantal belangrijke voordelen voor hardlopers die uiteindelijk de atletische prestaties kunnen verbeteren:

Ze verbeteren het herstel na inspanning: Compressiekousen voor hardlopers kunnen zwelling, krampen en pijn na een wedstrijd of training helpen verminderen. 

Ze verbeteren de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar de spieren: Het dragen van compressiekousen tijdens en na het hardlopen kan de impact op je spieren tijdens het hardlopen helpen verminderen en de bloedstroom en bloedsomloop verbeteren als je in rust bent. Tijdens het hardlopen kan de verbeterde zuurstofstroom ervoor zorgen dat je je energieker voelt. 

Ze verminderen de kans op hardloopblessures: Omdat compressiekousen je kunnen helpen herstellen en pijn en krampen kunnen verminderen, is de kans ook kleiner dat je hardloopblessures oploopt. 

Ze verbeteren de lichaamstemperatuur: Tijdens het hardlopen in natte of koude omgevingen kunnen compressiekousen je helpen een warme lichaamstemperatuur te behouden en je spieren warmer te houden, wat je ook tegen blessures kan beschermen.

Moet je beslist compressiekousen dragen als hardloper?
Er is hier geen goed of fout antwoord. Als je compressiekousen wilt dragen tijdens het hardlopen, ga ervoor! Het is de moeite waard om het eens te proberen als je geïnteresseerd bent in de potentiële voordelen, zoals verbeterd herstel, doorbloeding en vermindering van het risico op blessures. De enige reden dat je tijdens het hardlopen geen compressiekousen mag dragen, is als je aan een van de volgende aandoeningen lijdt:

Een stoornis in de bloedsomloop

Diabetes

Congestief hartfalen

Gevoelige huid die geïrriteerd kan raken door compressiekousen 

Het juiste type compressiekousen voor hardlopers kan tal van voordelen hebben, waaronder verbeterd herstel, verminderd risico op blessures en verbeterde lichaamstemperatuur voor ideaal comfort. Het kiezen van het juiste type compressiesokken is essentieel om er het maximale uit te halen. Houd dus rekening met de hoeveelheid compressie die ze bieden, de materialen die gebruikt zijn om ze te maken en hun maatvoering en lengte. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie