Afbeelding
Foto Unsplash

Wat is een stretch band en waarom is het handig?

21 november 2023 om 15:10 Partnercontent

oor ongeveer ieder probleem wordt wel een handige oplossing bedacht. Sterker nog, zelfs voor dingen die géén probleem zijn, worden oplossingen bedacht. Niet ieder product is onmisbaar, maar een product zoals een stretch band kan dat wel degelijk zijn. Zeker voor ondernemers die goederen leveren en deze veilig moeten transporten. We leggen uit wat een stretch band is en waarom het zo handig is.

Wat is een stretch band?

Laten we eerst een schetsen hoe zo’n stretch band er nu precies uitziet. Het is een elastische band van kunststof folie, om precies te zijn gemaakt van polyethyleen band. Deze folie wordt veel gebruikt in de logistieke industrie. Het doet namelijk uitstekend dienst om producten bij elkaar te houden, of ze nu in magazijn dozen of niet. Zo kunnen ze gebundeld worden tijdens zowel opslag als transport. Als de lading dat op een pallet vervoerd wordt, wordt hij door de stretch gestabiliseerd. Omdat de folie rekbaar is, past er veel tussen en wordt de lading stevig bij elkaar gehouden. Dat verkleint de kans aanzienlijk dat producten verschuiven of beschadigd raken tijdens het transport.

Geen schaar bij nodig

Stretch band wordt geleverd op een rol. Om daar een stuk stretch band vanaf te halen, heb je geen schaar nodig, en dat maakt het meteen een stuk gebruiksvriendelijker en sneller in gebruik. De rol stretch band is namelijk uitgerust met perforatierand die het gemakkelijk maken om een stretch band af te scheuren voor gebruik. Daar is niet veel kracht voor nodig, maar zorgt er wel voor dat je in een handomdraai een band hebt om lading bij elkaar te houden. Of dat nu losse dozen, vaten of trommels zijn.

Geen sporen

Natuurlijk is handig dat je producten met zo’n stretch band bij elkaar kunt houden, maar wat laat het achter op die producten? Het antwoord: heel weinig. Waar tape lijmresten achterlaat en touw beschadigen maakt, laat stretch geen sporen achter nadat je het verwijdert. Als je producten (met verpakkingen) die niet beschadigd mogen raken veilig wilt bundelen, is een stretch dus de beste oplossing om dat te doen.

Transparant

In veel gevallen zijn stretch banden van doorzichtig kunststof maakt. Daardoor maakt het niet een deel van de verpakking van de producten onzichtbaar. Dat maakt het inspecteren van de lading een stuk makkelijker, want dan hoeft de stretch band niet per se verwijderd te worden. Dat is handig als je snel de inhoud wilt kunnen identificeren in het magazijn, tijdens het transport of bij aflevering. Ook bij douanecontroles is het praktisch.

Stretch banden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en types. Welke je moet kiezen, is afhankelijk van de aard van de lading en de daarvoor vereiste stabiliteit. Er zijn bijvoorbeeld stretch banden voor lichte ladingen en extra sterke banden voor zware of onregelmatig gevormde ladingen. Overweeg daarom dus goed waar je ze voor wilt gaan gebruiken of investeer in verschillende types om ervoor te zorgen dat je flexibel kunt zijn en overal op voorbereid bent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie