Afbeelding
Foto: Pixabay

Wanneer heeft u recht op smartengeld na een verkeersongeval?

23 november 2023 om 14:58 Partnercontent

U kunt na een verkeersongeval met verschillende soorten schade te maken krijgen. Smartengeld is de vergoeding voor uw emotionele schade. Wat houdt dit precies in? Wanneer heeft u recht op smartengeld na een verkeersongeval? En hoe kunt u deze vergoeding eisen bij de verzekeraar van de tegenpartij? U leest het in dit artikel.

Wat is smartengeld?

Als u gewond raakt bij een ongeluk, krijgt u ook met emotionele schade te maken. Hieronder valt de lichamelijke pijn, het verdriet en de verminderde levenslust die u ervaart door het ongeval en uw letsel. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • de lichamelijke pijn die u ervaart tijdens het herstelproces
  • niet meer rustig durven oversteken, omdat u op het zebrapad bent aangereden
  • tijdelijk niet de mogelijkheid hebben om te doen waar u normaal van geniet zoals meedoen aan een teamsport, een lange wandeling maken over het strand of in het weekend lunchen in de stad bij uw favoriete café

Lichamelijke schade is soms duidelijk te zien, maar de pijn die u daardoor ervaart niet. Ook de schade aan uw persoonlijke eigendommen is zichtbaar, maar hoe u zich voelt niet. Smartengeld is de vergoeding die u krijgt voor deze onzichtbare schade. Deze vergoeding kan uw pijn niet wegnemen, maar is wel een manier om uw emotionele schade te erkennen. Deze vorm van erkenning kan u helpen bij het sneller verwerken van het ongeluk en het herstellen van uw letsel. Maar wanneer heeft u dan precies recht op smartengeld?

Recht op smartengeld na een verkeersongeval

U heeft als letselschadeslachtoffer recht op smartengeld als u recht heeft op schadevergoeding. Ook als u deels aansprakelijk bent te stellen voor het verkeersongeval. We zullen dit uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden.

U bent het slachtoffer van een verkeersongeval

Stel dat u meerdere botten breekt doordat u op uw scooter wordt aangereden door een motorrijder die door rood rijdt. Er wordt vastgesteld dat u recht heeft op een volledige vergoeding van uw schade. Hieronder valt ook de vergoeding voor uw emotionele schade.

U bent ook schuldig aan het ongeval

Stel dat u een whiplash oploopt nadat u voor uw werk in een bestelbus rijdt en wordt aangereden door een automobilist. U bent vergeten om richting aan te geven, maar de automobilist heeft een stopbord genegeerd. Er wordt vastgesteld dat u beiden verantwoordelijk bent voor het ongeluk. U krijgt dan een gedeelte van uw schade vergoed. Hieronder valt ook de vergoeding voor uw emotionele schade. Ook deze schade wordt gedeeltelijk vergoed. 

Blikschade of letselschade

Stel dat u een auto-ongeluk heeft gehad. Grofweg kunnen we dit soort ongevallen onderverdelen in blikschade en letselschade. Oftewel: alleen uw auto raakt beschadigd of u loopt ook verwondingen op. Als u er zonder kleerscheuren vanaf komt en alleen blikschade heeft, heeft u geen recht op smartengeld. U heeft daar namelijk alleen recht op wanneer u gewond bent geraakt door een ongeluk.

Het is wel belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert na een ongeluk. Soms denkt u dat u alleen blikschade heeft opgelopen, maar blijkt thuis dat u toch last heeft van uw nek. Als dit door het ongeval is veroorzaakt, heeft u recht op schadevergoeding én smartengeld. Het is daarom belangrijk om op het schadeformulier al uw verwondingen te vermelden. Ook als dat lichte nek- of rugklachten zijn. Deze klachten kunnen namelijk ook nog erger worden.

Hoe eist u smartengeld na een verkeersongeval?

U wilt na een verkeersongeval smartengeld eisen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Hoe kunt u dit het beste doen? Het is om te beginnen zeer moeilijk om een bedrag te verbinden aan uw emotionele schade. Daarnaast kan het zeer confronterend te zijn om hierover in discussie te gaan met de verzekeraar van de tegenpartij. U heeft ook een andere mogelijkheid: het inschakelen van een ervaren jurist.

De juristen van JBL&G hebben veel ervaring met het succesvol afhandelen van letselschadezaken. Uw persoonlijke jurist berekent de maximale smartengeldvergoeding voor u aan de hand van uw persoonlijke situatie en de Smartengeldgids. Hierin staan actuele rechterlijke uitspraken over smartengeldbedragen in letselschadezaken. Bovendien neemt uw jurist ook alle andere stappen in het letselschadeproces van u over zoals het discussiëren met de verzekeraar van de tegenpartij over de hoogte van het smartengeldbedrag. U kunt zich daardoor richten op het herstellen van uw letsel. En dat zonder zorgen over de kosten, want deze hulp is gratis voor u. De verzekeraar van de tegenpartij moet namelijk ook hun buitengerechtelijke kosten vergoeden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie