Kim Ament, Michiel Geursen en Gemma Biesheuvel tussen de theaterstoelen die tijdelijk elders worden opgeslagen
Kim Ament, Michiel Geursen en Gemma Biesheuvel tussen de theaterstoelen die tijdelijk elders worden opgeslagen Hannie Visser-Kieboom

Podium Pandemonium verheugt zich op nieuw theaterseizoen

Podiumkunsten

GORINCHEM Gemma Biesheuvel, Kim Ament en Mchiel Geursen kregen maandag de sleutel van de Nieuwe Doelen. Samen met Fons de Bilde en Marie-Louise O’herne vormen ze de stichting Podium Pandemonium en stoppen ze ieder vrij uurtje in het ‘corona proof’ maken van het Gorinchemse theater en het opzetten van de programmering voor het nieuwe theaterseizoen.

Wie straks de grote theaterzaal van de Nieuwe Doelen betreedt, moet misschien even slikken. De rode fluwelen stoelen zijn verdwenen en vervangen door andere zitjes. En in plaats van 570 bezoekers mogen straks maximaal 270 mensen in de grote zaal. Nu staan de stoelen nog op het podium, maar zij worden tijdelijk elders opgeslagen en kunnen later eventueel weer terug geplaatst worden. “We zijn echt aan het puzzelen hoe we de zaal gaan inrichten met zitjes. Ook de foyer moeten we anders inrichten om te voldoen aan de RIVM richtlijnen”, zo vertellen Gemma, Kim en Michiel in een kantoortje op de begane grond. Ze lopen over van enthousiasme en zijn zeer content met de medewerking van de gemeente om het theater voor een jaar te mogen gebruiken voor alle culturele activiteiten in de stad.

CORONAPROOF “Theater ’t Pand, Peeriscoop, het IFFG kunnen straks in één gebouw voorstellingen geven. Koren en amateurgezelschappen kunnen weer repeteren. Iedereen is zo enthousiast, veel mensen vragen ook of ze kunnen helpen. Enkele jongeren hebben bij de voorstelling van Hamlet spontaan aangeboden om ons te helpen”, zo vertelt Gemma. In de foyer zitten de jongeren gebogen over de rollen behang waarmee ze de muren op fleuren. “We hebben subsidie gekregen voor het ‘corona proof’ maken van het theater en die gaan we echt nuttig gebruiken. Ook hebben we continu overleg met de brandweer, het pand moet straks veilig zijn”. Verder heeft de stichting van de gemeente als voorwaarde meegekregen dat het theater niet gebruikt mag worden voor commerciële activiteiten, maar alleen voor de gesubsidieerde culturele activiteiten. De gemeente stelt de Nieuwe Doelen voor komend theaterseizoen open, begin 2021 bekijkt ze of de overeenkomst met stichting Pandemonium mogelijk wordt verlengd.

PROGRAMMERING Op 31 augustus moet het theater open gaan voor publiek. Alvorens het zover is moeten de vrijwilligers ook een rooster maken voor de programmering. “We willen echt de cultuur weer een kans geven. We gaan zelf niks organiseren, maar de voorstellingen van ’t Pand, Peeriscoop, het Filmfestival en het filmhuis moeten natuurlijk wel ingepast worden in onze programmering. Ook alle amateurgezelschappen die hier willen oefenen moeten worden afgestemd. We willen het vooral eenvoudig houden, zodat ook voor het publiek duidelijk is wanneer ze naar het theater kunnen. We doen alles met vrijwilligers. Als een koor hier wil repeteren, omdat hun eigen ruimte te klein is, dan gaan we kijken hoe dat met vrijwilligers kan. Liefst zien we dat de verschillende groepen elkaar daarin bijstaan”.

EMOTIES Alle drie hebben ze de culturele voorstellingen in de stad gemist. “Dat zag je vooral bij de voorstellingen van Hamlet bij de Vijfde Uitgang. Genieten van cultuur is niet alleen een voorstelling zien, maar ook het delen van emoties. Samen lachen, samen beleven en dat wij gevoel ervaren. Lekker vooraf een kopje koffie drinken in de foyer. En na afloop weer even napraten. Dat gevoel heb ik het meest gemist”, zo blikt Gemma terug op de voorbije ‘corona’ maanden. Samen met de vrijwilligers van de stichting kijkt ze dan ook reikhalzend uit naar de eerste voorstelling in het ‘corona proof’ ingerichte theater.

advertentie