Loes van Leeuwen en Herman Borra staan zondag 27 november in theater 't Pand met hun voorstelling Heimweh und Sehnsucht.
Loes van Leeuwen en Herman Borra staan zondag 27 november in theater 't Pand met hun voorstelling Heimweh und Sehnsucht. Dick Ippel

Duitse zang en gedichten in ‘t Pand

22 november 2022 om 16:06 Podiumkunsten

GORINCHEM Een dijenkletser is het niet, vertelt Loes van Leeuwen. Wat de voorstelling, waarmee ze zondag 27 november samen met Herman Borra op de planken van theater ‘t Pand staat, dan wel is? Heimweh und Sehnsucht is een prachtige theatrale voorstelling waarin de muziek en gedichten van Bertolt Brecht, Kurt Weill en Rainer Maria Rilke centraal staan. ,,Duitse muziek dus, maar geen schlagers”, aldus Van Leeuwen.

door Mirjam de Swart

Loes van Leeuwen en Herman Borra kennen elkaar via revuegezelschap The Riverside Follies uit de jaren ‘70/’80. Dit gezelschap was destijds in Gorcum een bekend fenomeen. Daarnaast hebben zij samen in verschillende voorstellingen gespeeld waaronder jaren bij theatergroep Bisonder. Het tweetal heeft dus aardig wat theaterervaring, maar zelf een voorstelling maken, dat hadden ze nog nooit gedaan. ,,Zelf een voorstelling maken, was al lange tijd een wens van mij. Ook wel spannend hoor, want deze voorstelling is geen voorstelling voor het grote publiek. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen er van houdt.”

Toch weerhield dat Van leeuwen er niet van om een voorstelling te maken met daarin de Duitse muziek en teksten van Brecht, Weill en Rinke. De liefde voor deze Duitse muziek werd aangewakkerd toen Van Leeuwen bij The Riverside Follies ooit een lied van Marlene Dietrich ten gehore bracht: Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt. ,,Hierin zit een soort emotie die heel herkenbaar is voor de Duitse cabaret van vroeger. Het is theatraal, sensueel, het gaat echt ergens over.”

,,Ik weet nog dat ik als jong meisje de musical Cabaret zag. Deze musical speelt zich af in het vooroorlogse Berlijn. De vrouwen die hier voorbij kwamen waren dik, dun, soms zelfs een beetje hoerig. Het was puur, het was echt. Een paar jaar geleden zag ik de musical weer; nu waren alle meiden slank en knap. En toen dacht ik: jullie gaan helemaal voorbij aan dat wat de bedoeling is. Ik vind het mooi als een voorstelling een goed beeld geeft van de samenleving. Ik houd van voorstellingen met echte mensen. Voorstellingen zoals die van Bertolt Brecht.”

Naast Duits gezongen nummers bevat de voorstelling Heimweh un Sehnsucht twee monologen, uitgevoerd door Herman Borra, geschreven door Ine Masseling. ,,Er komen twee zware onderwerpen voorbij in de monologen en ook de muziek kan soms best heftig zijn, maar ik hoop ook echt iets mee te geven aan mijn publiek. Ik heb wel geprobeerd om er afwisseling in aan te brengen. Ik wil natuurlijk niet dat de mensen halverwege de voorstelling in slaap vallen”, lacht Van Leeuwen. 

Een voorstelling maken als je dat nog nooit gedaan hebt, is best spannend vertelt Van Leeuwen. ,,Ik heb wel theaterervaring, maar als je in een gezelschap speelt wordt alles voor je geregeld. Nu moest ik overal zelf aan denken. Dat vond ik best spannend, maar ik besloot het toch te proberen. In het begin wist ik natuurlijk niet of het wel zou lukken, maar het ging eigenlijk best goed en ik vond het ook nog eens heel erg leuk om te doen.”

De voorstelling Heimweh und Sehnsucht is zondag 27 november maar liefst twee keer te zien in theater ‘t Pand. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.theaterpand.nl

Deel dit artikel via:
advertentie

Gerelateerde artikelen