ronde 20 interne competitie schaakclub de giessen en linge

12 maart 2020 om 10:21 Politiek Deel je nieuws

De topduels deze avond waren de wedstrijden tussen Jaco Vonk en Eddy Korevaar en daarnaast die tussen Hans Karelse en Henk Boot. Jaco kreeg vanuit de opening een soort stelling, die wit meer ruimte en wat makkelijker spel biedt, aan de andere kant heeft zwart een wat gedrongen maar stevige stelling. Eddy bevrijdde zich op de damevleugel, eerst met   de opstoot b5 en later met a5. Jaco reageerde naar eigen zeggen niet optimaal en Eddy kon zich dus loswurmen. In een dergelijke ingewikkelde partij steeds de juiste zet vinden is geen sinecure en mede door opkomende tijdnood greep Eddy mis. Kwaliteitsverlies en een mooie vrije a-pion op de damevleugel, ondersteund door toren en sterke loper, bleken beslissend in Jaco’s voordeel.

In het andere duel werd Hans Karelse ogenschijnlijk verrast door Henk’s openingskeuze. Niettemin manoeuvreerden beiden behoedzaam. Nadat Henk op de 20e zet het centrum blokkeerde, probeerde Hans daarlangs op koningsvleugel aan te vallen. Henk had, vond hijzelf althans de betere pionnenstructuur en meer mogelijkheden om na toren- en later dameruilruil met zijn lichte stukken het spel te maken. Na de dameruil werkten de stukken van Henk goed samen en zeker toen de zwarte lopers werden geruild kwamen de zwaktes in de pionnenstelling van Hans op de damevleugel aan het licht. Toen vervolgens een pion op b2 sneuvelde en even later zijn compagnon op c3 was het voordeel van Henk al beslissend geworden. Henk speelde rustig en trok de winst gedicideerd naar zich toe en nam daarmee revanche voor zijn nederlaag eerder in het seizoen.

Jeroen Brandsma trof Henk van der Hoek. Henk meende dat hij het allemaal niet handig had gedaan en dat er weinig aan te doen was dat Jeroen een doorslaggevende mataanval op touw zette. Toch had hij zich taaier kunnen verdedigen met een tussenzet met zijn dame, want pas het terugslaan na Lxg7 direct met Kxg7 gaf Jeroen inderdaad beslissend voordeel. Maar ja, tussenzetten zijn zowel voor aanvaller als verdediger gemakkelijk over het hoofd te zien.

Tegen Bram Capelle koos Louis Rutgers opnieuw voor dezelfde nieuwe  opening die hij ook tegen Jaco had gespeeld. Nadat hij zijn torens naar de open g-lijn had gespeeld stond hij beter en moest Bram alle zeilen bijzetten om niet definitief in het nadeel te komen. Toch waren er wel resources voor Bram, want toen Louis bij een stukkenruil in het centrum verkeerd terugsloeg. Omdat Bram nog een venijnige tussenzet produceerde kostte dit Louis een stuk en de partij.

Tony Else en Henry Houweling hielden elkaar lang in evenwicht. Na flink wat afruilen ontstond een dame-toreneindspel met aan beide zijden nog 6 pionnen. Hoewel Tony wat meer ruimte had, leek het ervoor de buitenstaanders op dat remise de meest logische uitslag zou worden. Toch manoeuvreerde Tony blijkbaar een stukje handiger dan Henry, want op een gegeven moment dreigde hij toch een tweetal pionnen voor te komen. Daarna zou het winnen van de partij niet moeilijk meer zijn. Dat was reden voor Henry dit zich niet allemaal meer te laten bewijzen. 

Het programma van deze avond was beperkt. Het 2e SOS-team had de avond tevoren een smadelijke 6-2 nederlaag geleden in Acquoi.

Het KNSB-team trok zaterdag naar het verre Zundert in Brabant. Het weer was mooi, de uitslag van de wedstrijd uiteindelijk minder. Tony Else won vlot, later volgde nog een fraaie overwinning van Tim Schakel. Remise werd gespeeld door Hans Karelse en Jaco Vonk, maar door het verlies van Henk Boot, Louis Rutgers en Jeroen Brandsma werd het een nipte nederlaag en staat het team nog maar net boven de degradatiestreep. In de laatste wedstrijden zullen er dus nog wel wat punten moeten worden gescoord!

advertentie
advertentie