Afbeelding
Egbert Egberts

Boa’s van gemeente Gorinchem druk met handhaven coronamaatregelen

1 september 2020 om 09:53 Politiek

GORINCHEM De afgelopen weken zijn de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) geregeld in het nieuws geweest vanwege een toename van het aantal geweldsincidenten. Met het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus hebben zij er verantwoordelijkheden bijgekregen, zoals het handhaven van de anderhalve meter-regel. Hoe ervaren de boa’s van de gemeente Gorinchem hun werk in tijden van het coronavirus en hoe handhaven zij de coronaregels?

door Lex van Steenis
De handhaving van de coronaregels ligt in de eerste instantie bij de gemeente. Daardoor hebben de boa’s een grote verantwoordelijkheid. Het handhaven van de regels is van belang om uitbraken van het virus te voorkomen. Gijs van Nimwegen, woordvoerder van de politie eenheid Rotterdam: ,,De politie neemt de handhaving van de coronaregels in eerste instantie niet voor haar rekening, dat doen de boa’s. Gemeentelijke boa’s zullen bij een corona-overtreding in principe eerst kiezen voor een waarschuwing en pas daarna eventueel voor een bekeuring. De politie grijpt wel in als er bijvoorbeeld een groot illegaal feest wordt ontdekt waarbij niemand zich houdt aan de anderhalve meter-regel of als er sprake is van flinke overlast of excessen. Met andere woorden: De boa’s doen als eerste de handhaving en de politie houdt zich bezig met uitzonderlijke gevallen waarbij grote groepen mensen zich niet aan de coronaregels houden en/of als er sprake is van excessen.”
De buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Gorinchem zijn vanwege het mogelijke coronabesmettingsgevaar voorzien van mondkapjes en handschoenen. Ook dragen zij voor hun veiligheid een portofoon die rechtstreeks in contact staat met de meldkamer van de politie. Deze portofoon is voorzien van een noodknop die de boa’s in uiterste nood kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij een geweldsincident. Sinds kort zijn de buitengewoon opsporingsambtenaren uitgerust met een steekwerend vest dat hen beter beschermt bij een mogelijk steekincident. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de boa’s hun werk zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren.”
Volgens een woordvoerder van de gemeente Gorinchem ervaren de boa’s in deze regio weinig noemenswaardige geweldsincidenten: ,,Sinds de coronamaatregelen is het aantal geweldsincidenten niet noemenswaardig gestegen.” Wel merken de boa’s dat veel mensen een korter lontje hebben dan normaal. Daar kunnen zij goed op anticiperen door niet direct te veroordelen, maar de situatie eerst goed te beoordelen. De boa’s gaan zoveel mogelijk een open gesprek aan met de inwoners, zodat normale communicatie mogelijk blijft. Hierdoor zijn mensen ook minder snel geneigd om geweld toe te passen. Uiteraard kunnen mensen een optreden van de boa’s minder waarderen als hieruit een boete volgt. De buitengewoon opsporingsambtenaren krijgen dan ook weleens de nodige verwensingen te horen. In deze regio komt het zelden tot fysiek geweld.”
De buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Gorinchem hebben in de coronaperiode twee geregistreerde waarschuwingen gegeven en één boete opgelegd in relatie tot corona. ,,Bij een overtreding van de coronaregels wordt er altijd eerst gewaarschuwd. Als men de overtreding niet direct kan of wil oplossen, volgt er een officiële waarschuwing. Deze waarschuwing wordt geregistreerd in de politiesystemen. Bij herhaling van de overtreding volgt een proces verbaal.”

advertentie
advertentie