Nabij de scheur wordt zand aangebracht voor meer stevigheid
Nabij de scheur wordt zand aangebracht voor meer stevigheid Hannie Visser-Kieboom

Herstel spoordijk bij Gorinchem verloopt voorspoedig

25 februari 2024 om 15:15 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Bewoners van de flat aan de Gruttershof hebben zondagmiddag goed zicht op het werk aan het spoor in Gorinchem. Daar herstel Prorail de scheur die begin januari werd ontdekt in de spoordijk langs de Schelluinsestraat ter hoogte van de bedrijven DeliHome, JeWe en Attema.

Zondagmiddag liggen de betonblokken al in het water langs het talud van de spoordijk. Op de rails zelf staan zandzakken gereed, die door een kraan één voor één naar de scheur worden gereden om daar leeggegooid te worden bij de scheur. Vanwege het werk aan het spoor rijden deze zondag geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Het herstel aan de spoordijk begon donderdag met voorbereidende werkzaamheden. De aannemer startte op zondag om 1.30 uur met de werkzaamheden om de spoordijk te verstevigen. ze verwijderden bagger uit de sloot en plaatsten zware houten schotten op de bodem van de sloot. Daarop werden de betonnen stapelbare blokken gezet. Op maandagochtend moet het werk klaar zijn. Daarna wordt gemeten of de spoordijk stabiel blijft, pas dan mogen treinen stap voor stap weer sneller rijden op het spoor. 

Na het tijdelijk verstevigen van de spoordijk, start Pro Rail met het definitieve herstel. De gegevens die ze in het weekend van 25 februari verzamelen, gebruiken ze om te onderzoeken hoe de scheur is ontstaan. Daarna bepaalt Pro Rail hoe ze de spoordijk definitief kunnen verstevigen. Pas als de spoordijk volledig is hersteld, worden de betonnen blokken uit de sloot gehaald. Het definitieve herstel van de spoordijk duurt een aantal maanden.

Een kraan voert de zandzakken aan
Werk aan de spoordijk ter hoogte van de Gildenwijk
Betonblokken in de watergang
advertentie
advertentie