Afbeelding
De Stad Gorinchem.nl

Scheepvaart maakt zich zorgen om hoogte nieuwe Merwedebrug

27 maart 2020 om 09:46 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Diverse scheepvaartorganisaties waaronder Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), en Koninklijke Schuttevaer hebben in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen hun ernstige zorg geuit over de hoogte van de nieuw te bouwen Merwedebrug in Gorinchem.
 
Er ligt momenteel een ontwerp dat voorziet in een lagere brug. Wat de precieze hoogte wordt, is bij de scheepvaartorganisaties niet bekend. ,,Een lagere brug zou in alle gevallen een forse strop zijn voor de containerbinnenvaart die op het beneden rivierengebied met 5 en 6 hoog gestapelde containers pendelt tussen terminals in Rotterdam en het achterland,"aldus een woordvoerder van CBRB. Zo'n verlaging past niet bij het streven om meer lading en containers over water te gaan vervoeren. ,,Om die reden hebben wij gemeend aan de bel te moeten trekken en de minister om opheldering gevraagd."
 
,,Een eerste analyse, die wij onder bargeoperators en scheepseigenaren hebben uitgevoerd, laat zien dat een lagere brug straks 40 tot 45 keer per week extra open zou moeten voor containerschepen die er nu nog onder door kunnen varen. De brug ligt in de drukke A 27, zoveel extra openingen zijn onwenselijk en vertragen het weg- en scheepvaartverkeer onnodig." Daarnaast zijn er bij de brug onvoldoende wachtplaatsen en is er geen omvaarroute beschikbaar voor schepen die 5 of 6 hoog varen.

advertentie
advertentie