Afbeelding
Ronald van Tol

Gemeente Gorinchem vreest dat autosteiger total loss is

2 februari 2022 om 07:46 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De gemeente Gorinchem vreest dat de autosteiger die maandag tijdens de storm Corrie werd aangevaren onherstelbaar is beschadigd. Een geladen containerschip werd bij het afmeren door de wind tegen het steiger aangeblazen, waardoor zowel het steiger als een van de twee afmeerpalen werden vernield.

De aanvaring vond plaats op maandagmorgen, direct na de aanvaring werd de steiger afgezet door de gemeente. Dinsdagmorgen arriveerde een ponton van de fa. Hakkers uit Werkendam om het steiger en de afmeerpaal te verwijderen. Vanwege de hoogte van de kraan moest de Merwedebrug worden geopend tijdens het passeren van het ponton. De steiger lag snel op de kant, voor de afmeerpaal bleek meer tijd nodig dan verwacht. Woensdag wordt de klus afgemaakt. Zowel de steiger als de afmeerpaal worden door de aannemer meegenomen om aan wal de totale schade op te nemen. 

POPULAIR Mark van Delft van de gemeente Gorinchem verwacht dat de steiger total loss is. Vervanging door een nieuw autosteiger is volgens Van Delft een behoorlijke kostenpost. Ook kan het maanden duren alvorens een nieuw steiger gereed is. Dat is een strop voor de binnenvaart, de steiger is een populaire auto afzetplaats, maar ook om bemanningen te wisselen. Schippers kunnen wel gebruik maken van de tweede autosteiger in Gorinchem. Ook eind 2020 was één van de twee autosteigers langere tijd buiten gebruik vanwege een beschadigde afmeerpaal. Eerder maakte de gemeente Gorinchem al plannen om in plaats van de autosteigers meer ruimte te maken voor het afmeren van cruiseschepen. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

.

De autosteiger wordt naar de wal getild
De autosteiger ligt op de wal
Het verwijderen van de afmeerpaal nam veel tijd in beslag
Voor het verwijderen van de beschadigde afmeerpaal was meer tijd nodig dan gepland
advertentie
advertentie