Gorinchem moet tot 2032 nog 1500 woningen bouwen
Gorinchem moet tot 2032 nog 1500 woningen bouwen AM.nl

Gorinchem bouwt 1500 nieuwe woningen

14 oktober 2019 om 09:22 Wonen

GORINCHEM Enkele tientallen stadsbewoners kwamen donderdagavond luisteren naar de woningbouwplannen voor de Lingsesdijk 45. Daar wordt een plan ontwikkeld voor zes nieuwe woningen op de plek waar nu nog bedrijfsbebouwing staat. Maar tot 2032 heeft Gorinchem nog eens 1500 nieuwe woningen nodig. 

door Hannie Visser

Het aantal van zes woningen is slechts een druppel op de gloeiende plaat voor het aantal woningen dat de komende jaren gebouwd moet worden voor de groeiende bevolking. De eerste woningbouwplannen aan de Lingsesdijk 45 dateren al van zo'n vijftien jaar geleden, maar nu ligt er een eindelijk een concreet plan voor zes woningen. Maar in de woon- en transformatievisie van de gemeente Gorinchem tot 2032 wordt gerekend met 1500 nieuwbouwwoningen om aan de vraag te voldoen. Het visiedocument van de gemeente is recent door de raad vastgesteld en staat bol van de plannen, het intro is een verbeelding van Gorinchem in 2032.

Mijn fietstocht gaat verder naar het oosten van de stad. Ik kom bij een kleine rivier, de Linge. Hier zouden ooit bedrijven hebben gestaan. Daar is niets meer van te zien. Ik zie vooral moderne appartementencomplexen, één van de vijf appartementencomplexen was ooit een fabriek. Bij één van de bewoners word ik uitgenodigd om binnen te komen. Ik kom binnen in een ruime loft met een niet alledaagse indeling. ,,Elk appartement is anders", vertelt mijn gastheer.

 

LINGEOEVERS Het intro sluit aan bij de huidige plannen in het gebied langs de Arkelsedijk. De transformatie van bedrijventerrein naar woningbouw aan de Lingeoevers wordt mogelijk gemaakt door het verlaten van de bedrijfslocatie door Deli Home. Zij wil haar bedrijfsactiviteiten concentreren aan de Schelluinsestraat. Aan de oevers is plaats voor de bouw van 400 tot 500 woningen. Uit een peiling naar woningbehoefte in Gorinchem is vooral vraag naar gelijkvloerse appartementen. Naast woningbouw kan ruimte geboden worden aan een huisarts, kinderdagverblijf, horeca en mogelijk een supermarkt.

 

STARTERSLENING In de woonvisie wordt verwacht dat Gorinchem verder groeit naar 40.000 inwoners. Die groei leidt tot de prognose van 1500 nieuwbouwwoningen. Uit het onderzoek voorafgaand aan de visie is naar voren gekomen dat Gorinchem een bescheiden overschot heeft aan huurwoningen. Woningzoekenden hebben nu gemiddeld een wachttijd van elf maanden. Mensen met een inkomen tussen 38.000 en 45.000 euro kunnen in Gorinchem moeilijk een woning vinden. Ze verdienen teveel voor een huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning. Het gaat daarbij vaak om starters op de woningmarkt, de gemeente gaat onderzoeken of zij hen een starterslening wil aanbieden. De uitwerking van de visie wordt vastgelegd in een actieprogramma. 

advertentie
advertentie