www.gokindercoach.nlnathalie@gokindercoach.nl06 12885023
www.gokindercoach.nlnathalie@gokindercoach.nl06 12885023 Suzanne Heikoop
De Specialist

Kindercoach Nathalie Deijs (39): ‘Ieder kind is uniek’

Zakelijk

GORINCHEM Stel: je kind zit niet zo lekker in zijn of haar vel. Wat doe je dan? De psycholoog is een flinke en vaak onnodige stap. Bovendien zijn de wachtlijsten van de geestelijke gezondheidszorg voor jeugd dichtgeslibd. Kindercoach Nathalie Deijs (39) kan helpen. ,,Je zou voor ieder probleem een handboek kunnen schrijven, maar ieder kind is uniek en zo wil ik ook naar ze luisteren.”

Nathalie Deijs is vijftien jaar leerkracht op een basisschool. ,,In dat vak kom je alle problemen tegen en ben je voor veel ouders een luisterend oor. In een volle klas kun je alleen niet aan alle individuele behoeften voldoen. Ik wil kinderen graag nog meer helpen en ze échte handvatten geven die ze hun hele leven kunnen toepassen. Het bleef jaren bij een plan, maar nu mijn kinderen ouder zijn, heb ik de daad bij het woord gevoegd: ik volgde de opleiding tot kindercoach, schreef me in 2020 in bij de KvK en sloot me aan bij de beroepsvereniging.”

,,Ouders ervaren vaak een drempel om hulp te vragen als het thuis niet soepel loopt.”, vertelt Nathalie. ,,Een afspraak voor de fysio is zo gemaakt, maar een psychisch probleem wordt vaak afgeschoven als een fase die vanzelf overgaat. Ook kan het voor ouders voelen als falen als hun kind niet gelukkig is. Het kan lastig zijn om te bepalen wat de juiste hulpinstantie is. Ze stappen dan vaak als eerste met hun zorgen naar de huisarts. Die verwijst vaak onnodig snel naar de JeugdGGZ, waardoor wachtlijsten volstromen. Kinderen die urgent hulp nodig hebben, komen op deze manier niet snel genoeg op de juiste plek. Als kindercoach zie ik deze schrijnende situatie en ik uit hierover ook mijn zorgen. Een kindercoach is vaak een goede eerste stap! Als tijdens de sessies blijkt dat een andere hulpinstantie een passendere oplossing is, begeleid ik ouders in dat traject en ondertussen kan ik prima eerste hulp verlenen.”

Nathalie helpt gezinnen en kinderen die hulp kunnen gebruiken bij het leren omgaan met emoties, opplussen van het zelfbeeld, trainen van sociale vaardigheden, ontdekken en inzetten van talenten, verwerken van diverse situaties, hooggevoeligheid en bij allerlei hobbels die een kind tegen kan komen. Bij kinderen tot zeven jaar, die nog veel spiegelgedrag vertonen, zijn ouders vaak bij de coaching aanwezig. In mooie en vaak ook grappige gesprekken krijgen zowel ouder als kind dan inzichten en handvatten. Kinderen boven de 8 jaar komen meestal zelf. Een kind moet voelen dat de gesprekken en de band die we hebben een veilige basis is.”

,,Ouders vragen soms hoe lang ik denk nodig te hebben. In de eerste sessie ontdekken we wat het kind wil ontwikkelen en stellen we een doel waarvan het kind zelf eigenaar is. Ik begeleid de reis er naartoe met creatieve sessies en spelvormen. Op die manier maken we snel mooie stappen en kunnen we zomaar sneller dan verwacht bij de oplossing zijn! Mijn hulp krijg je niet alleen in de sessies, men mag me altijd bellen! Ook als een kind ‘s avonds niet naar bed wil gaan en alles van de trap gooit. Ik help graag.”

advertentie