Afbeelding
Eline Lohman
Vakmannen in beeld

Ronald Kilian van OOGdalem over ‘het verkopen van zicht’

Zakelijk

GORINCHEM De liefde voor de optiek zat er al vroeg in bij Ronald Kilian (53). Een aantal jaar geleden startte hij samen met een compagnon OOGdalem, een optiekzaak die aan De Linie 26 in Gorinchem te vinden is, in winkelcentrum Hoog Dalem. Persoonlijk contact en kleinschaligheid staan voorop bij de zaak van Ronald en zijn compagnon.


door Eline Lohman

Een lichte, moderne zaak, voorzien van allerlei collecties brillen en de nieuwste apparatuur: dat is wat je ziet wanneer je binnenstapt bij OOGdalem. Een winkel vol brillen en contactlenzen voor dames, heren en kinderen.


PASSIE Ronald en zijn compagnon Ellie runnen de optiekwinkel. De passie voor het vak is al heel lang geleden ontstaan, vertelt Ronald aan de ontvangsttafel middenin de zaak.


VEEL FACETTEN ,,Ik zit al 27 jaar in het vak. Het spreekt me zo aan omdat het zoveel facetten heeft. De medische kant van de optiek vind ik interessant en ook de techniek plus de gadgets eromheen. Ik vind het mooi om het technische aspect uit te zoeken van de apparatuur die we gebruiken. Dat komt weer ten goede aan de klant. Er kan vandaag de dag steeds meer op optiekgebied. Daarom is het belangrijk om bij te blijven, zoals met cursussen en opleidingen.”


VAN METING TOT BRIL Vol enthousiasme vertelt Ronald over het vak. Van oogmeting tot bril – de wereld van de optiek is complex en veelzijdig. ,,Het mooiste aspect vind ik het verkopen van zicht. Daar zit mijn passie. Iedereen zo goed mogelijk laten zien, letterlijk, daar doe ik het allemaal voor. En dat hoop ik ook uit te stralen tijdens mijn werk, dat bijvoorbeeld ook het maken van brillen omvat. De glazen worden voor ons geslepen, maar het in elkaar zetten – het assembleren – van de bril doen we zelf.”


DROOM: EIGEN ZAAK Tweeënhalf jaar geleden begon Ronald samen met Ellie OOGdalem. ,, Ik ben gegroeid van een jonge jongen in de optiek naar bedrijfsleider naar nu eigen baas zijn. Mijn ruim 25 jaar ervaring neem ik nu mee in onze eigen optiekzaak. Het was best een stap om een hele nieuwe zaak te starten, maar dit was al jaren een droom van mij. Na dik drie maanden brak corona uit, maar we konden al die tijd doorgaan.”


COLLECTIES UITZOEKEN Het loopt gelukkig goed met de zaak, zegt Ronald. ,,We mogen niet klagen, al is er zeker nog ruimte voor groei. Ik vind het fijn om eigen baas te zijn. Ik heb het gevoel dat ik al eerder een optiekzaak had moeten beginnen. Maar kennis en ervaring opbouwen is ook belangrijk en dat heb ik de afgelopen tientallen jaren zeker gedaan. Handig, zeker met het oog op het uitzoeken van collecties. Het uitzoeken van brillen is het zelfde als winkelen in een snoepwinkel. Wat zijn de trends? Waar is vraag naar? Daar zijn we constant mee bezig, zodat we iedereen kunnen bedienen en niet alleen een selecte groep. Nog zo’n interessant aspect aan mijn werk.”


MEER MEDISCHE KANT OP Ronald heeft het vak in al die jaren zien veranderen. Er is namelijk een verschuiving naar de medische kant, merkt hij. ,,Er komt steeds meer optometriek bij kijken. Wat ik van die ontwikkeling vind? Mooi, want zo is het vak in beweging.”


SPECIALISATIE: KINDEREN Over dat laatste gesproken: binnenkort gaat OOGdalem nog meer specialiseren en de doelgroep van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar nog beter van dienst zijn. Er wordt namelijk een apparaat aangeschaft waarmee de aslengte van de ogen opgemeten kan worden. Ronald: ,,We gaan ook de aslengte van kinderen monitoren. Dit werkt preventief. Hiermee verkopen we ook zicht, maar dan op de langere termijn. Dit kan in samenspraak met de specialist en als het nodig is, verwijzen we het kind naar Oogheelkunde.”

advertentie