Opticien Ronald Kilian: ,,Enkelvoudige glazen kunnen de progressie van myopie niet onder controle houden.”
Opticien Ronald Kilian: ,,Enkelvoudige glazen kunnen de progressie van myopie niet onder controle houden.” Jan Noorlandt

‘Bescherm kinderogen tegen myopie’

11 maart 2023 om 15:03 Zakelijk

GORINCHEM Het is een probleem dat steeds groter wordt: de ooggezondheid van kinderen. Die neemt af doordat kinderen langer en langer op schermen kijken. Het is heel belangrijk om kinderogen te beschermen tegen te veel schermtijd, benadrukken oogexperts.

Veel kinderen zitten wel acht uur per dag naar een scherm te turen. Daardoor kijken zij veel dichtbij en niet verder weg, wat ervoor zorgt dat hun ogen zich minder goed kunnen focussen. Kinderen kunnen hierdoor serieuze klachten krijgen, zoals bijziendheid oftewel myopie. Dit kan op jonge leeftijd, maar ook later, leiden tot staar, blijvende slechtziendheid of zelfs het loslaten van het netvlies. 

Funest voor kinderogen

 Dat kinderogen beschermd moeten worden tegen te veel schermtijd, is letterlijk terug te zien aan kinderogen. Vandaag de dag is er apparatuur waarmee de aslengte van het oog wordt gemeten en daaraan is te zien dat van dichtbij op een schermpje turen funest is voor kinderogen. Spelen kinderen bijvoorbeeld meer buiten, dan kijken ze niet alleen dichtbij maar ook verder weg. En daarmee blijft de aslengte meer op een normaal niveau dan wanneer een kind veel schermtijd heeft.

Het onderwerp myopie leeft steeds meer in de optiekwereld, merken Ronald Kilian en Ellie Hovestadt van OOGdalem in winkelcentrum De Linie in Gorinchem. Zij vertellen dat niet alleen het Oogfonds een hartenkreet uitstuurt om ouders te waarschuwen om naar de ooggezondheid van hun kinderen om te kijken, maar ook dat steeds meer optiekzaken hier letterlijk en figuurlijk oog voor hebben. Ook bij de Gorcumse optiekzaak is aandacht voor. 

Speciale glazen

Zo verkopen Kilian en Hovestadt glazen van het merk Essilor; deze speciale glazen hebben onzichtbare lensjes die de problemen met de aslengte van kinderogen remmen. ,,Met deze brillen wordt het dichtbij kijken minder scherp. Vanaf 6 jaar kunnen we deze brillen aanmeten. Ze zijn een uitkomst, want de progressie van myopie wordt er met gemiddeld 67 procent mee door verminderd. De bril – waarbij kinderen een paspoort krijgen dat ze op een speelse manier kunnen invullen – moet wel minstens 12 uur per dag worden gedragen. Het verschil met een reguliere bril is dat enkelvoudige glazen de progressie van myopie niet onder controle houden.”

Myopie tegengaan

Kilian en Hovestadt benadrukken dat in de maatschappij van nu kinderen niet kunnen ontkomen aan schermen, omdat deze overal aanwezig zijn en bijvoorbeeld ook in het onderwijs worden gebruikt, maar dat zij wel wat kunnen doen aan het probleem. ,,Als je twintig minuten op een scherm hebt gekeken, is het goed om twee seconden weg te kijken. Zo train je het verder weg kijken. Helaas zijn ouders zich nog niet altijd bewust van wat schermtijd met de ogen van kinderen doet. Daar hopen wij als OOGdalem een rol in te spelen, door te proberen ouders te laten inzien dat ze er op tijd bij moeten zijn. Zo proberen we met elkaar in optiekland het probleem van myopie de kop in te drukken.”

Dit artikel wordt u aangeboden door OOGdalem.

advertentie
advertentie