Mathijs en Gigi, eigenaren van en B&B in Italie vertellen over de gevolgen van de lockdown in Italie voor hen
Mathijs en Gigi, eigenaren van en B&B in Italie vertellen over de gevolgen van de lockdown in Italie voor hen YARDENA

Gorcumse Mathijs ervaart lockdown Italie door coronavirus van dichtbij

Zorg Dossier coronavirus

GORINCHEM / SAN VENANZO De Gorcumse Mathijs Meijer en zijn Antwerpse vriend Gigi vertrokken 2 jaar geleden naar Umbrië in Italië om daar hun Bed and Breakfast 'La Coccinella' te openen. Met de uitbraak van het coronavirus zien de mannen plots hoe hun mooie plannen een heel andere wending nemen. ,,Opeens zitten we midden in een lockdown", vertelt Mathijs. ,,Het is een vreemde gewaarwording. Je ziet het dagelijks leven hier gewoon door gaan om je heen. De velden worden geploegd, de boodschappen worden gedaan. Het dagelijks praatje op straat gaat gewoon door, hoewel op een voorzichtig afstandje. En toch is het apocalyptisch om overal om je heen mensen tegen te komen die met mondkapjes iedereen op een afstand houden."

,,Het boerenleven, gecombineerd met luxe B&B. Het landschap dat in al zijn intense kleuren afsteekt tegen fel blauwe luchten. Olijfgaarden tot waar het oog reikt, afgewisseld door onontdekte paden. De rust en de ruimte van het indrukwekkende Umbrische landschap." Zo omschrijven Mathijs en Gigi hun locatie in het zuidwesten van Umbrië. Zij hebben daar sinds 2 jaar hun droom verwezenlijkt en Agriturismo Biologico La Coccinella opgezet. Een 96 hectare groot domein met daarin 5 vakantie appartementen en een vakantievilla, in combinatie met de productie van biologische olijfolie op 9 hectare aan olijfgaarden.

VER VAN JE BED ,,Vol goede moed zijn wij begonnen aan het nieuwe jaar. Vlak voordat het snoeiseizoen begon hoorden we wel het één en ander over een virus dat rondging in de wereld, maar ach... met een leven als een god in Frankrijk, of in dit geval een boer in Italië, leek dit toch een ver van je bed geschiedenis", vertelt Matthijs. Maar toen begon het verhaal opeens een vervelende wending te krijgen op het Italiaanse platteland. ,,Het is een vreemde gewaarwording", vertellen ze. ,,Je ziet het dagelijks leven hier gewoon door gaan om je heen. En toch is het apocalyptisch om overal om je heen mensen tegen te komen die met mondkapjes iedereen op een afstand houden."

Angst is er volgens Mathijs niet echt. Maar de mensen hebben een grote argwaan tegenover iedereen, vertelt hij. ,,Het is heel vreemd om te zien dat de mensen waar je normaal vrienden mee bent en waar je je dagelijks praatje mee maakt, je nu bijna als vijand beschouwen. Het is een onwerkelijke situatie. Een slechte Chinese B-film waar je vreemde acteurs met mondkapjes op ziet wachtend op een zombie uitbraak of zoiets", verduidelijkt Mathijs zijn verhaal.

Het is een vreemde gewaarwording

Mathijs en Gigi denken dat de gevolgen van de lockdown juist in een kleine gemeenschap extra hard aankomen. ,,Aan de ene kant staat iedereen in deze kleine gemeenschap altijd voor elkaar klaar. Maar toch, even naar de bank of de ijzerwarenhandel zit er niet meer in. Die liggen namelijk in een naburige gemeente, en alle gemeenten zijn afgesloten van elkaar, bij decreet bepaalt door de overheid."

,,Boodschappen kunnen we gelukkig in het kleine buurtsupertje nog doen. De voorraad is gelukkig nog uitgebreid genoeg. Voor zover dat uitgebreid is in een kleine buurtsuper natuurlijk. Naar de bank, de grotere supermarkten of e Brico gaan, zit er voorlopig niet in. Die zijn gevestigd in de naastgelegen gemeente."

Mathijs vervolgt: ,,Bij ons gaat het dagelijks leven op de Boerderij/B&B gewoon door, helaas alleen zonder gasten. Een financieel erg groot drama voor ons, want dit is onze broodwinning is. Het snoeiseizoen is begonnen en we hebben 9 hectare olijfbomen te snoeien dus we hoeven gelukkig niet stil te zitten." Werk genoeg dus voor Mathijs en Gigi. Helaas is de hulp die zij daarbij hebben van buitenlandse uitwisselingsprojecten afgezegd. ,,We moeten dus 1500 bomen zelf onder handen nemen."

ZORGSTELSEL  Of de maatregelen drastisch zijn of realistisch? Mathijs en Gigi vinden het een moeilijke vraag om te beantwoorden. ,,Ja, het zijn drastische maatregelen, maar bedenk dat het leven in Italië compleet anders is dan in Nederland of België. Zo is bijvoorbeeld het hele zorgstelsel hier anders geregeld. Mensen zijn het bijvoorbeeld gewend om, wanneer ze zich niet lekker voelen, ineens naar het ziekenhuis te gaan zonder tussenkomst van een huisarts. Dit is hier de gewoonste zaak van de wereld en juist dat heeft vele gevolgen gehad. Dus ja, drastische maatregelen maar zeker realistisch. Wij hebben van dichtbij gezien hoe snel verspreiding toeslaat, en willen daarom ook zeker met nadruk vertellen dat grote voorzichtigheid geboden is. Zonder meteen in paniek te raken."

,,In de beurs- en aandelenhandel is het natuurlijk al duidelijk te zien", vervolgen de twee hun verhaal. ,,De economie heeft er zwaar onder te lijden. Helemaal in een land als Italië, dat toch al niet erg sterk in z'n schoenen staat. Bedrijven, restaurants en hotels sluiten noodgedwongen hun deuren. Geld om personeel te betalen is er niet meer, waardoor veel gezinnen het einde van deze maand al niet meer redden. En dan moet de volgende maand nog komen. De toeristische sector ligt plat. De sector waar Italië juist op draait."

HOOGTEPUNT Ook bij Mathijs en Gigi ligt het werk op dit moment helemaal stil. ,,Door de paniek die er ontstaan is, zeggen mensen hun boekingen af. Dit terwijl er alleen voorzorgsmaatregelen zijn genomen tot begin april. Het is dus absoluut niet nodig om reizen van de maand mei te annuleren. Volgens lokale berichten zouden we snel over het hoogtepunt van de besmettingen heen moeten zijn."

Toch blijven Mathijs en Gigi positief: ,,Het is een moeilijke periode voor iedereen, maar we vragen iedereen met nadruk om, wanneer er weer een positief reisadvies geldt voor Italië, massaal hierheen te komen. De toeristische sector in het algemeen, en de bevolking, lokale middenstand en horeca in het bijzonder, heeft jullie steun daarin absoluut nodig om aan de wederopbouw na deze gebeurtenissen te kunnen starten."

advertentie