Amarantha UitvaartzorgPetra van de Minkelis-KlopDam 154241 BL Arkelinfo@amaranthauitvaartzorg.nlwww.amaranthauitvaartzorg.nl
Amarantha UitvaartzorgPetra van de Minkelis-KlopDam 154241 BL Arkelinfo@amaranthauitvaartzorg.nlwww.amaranthauitvaartzorg.nl Henk ganzeboom
De uitvaartspecialist over begraven

Een graf kopen of leasen?

27 januari 2021 om 12:38 Advertorial_1

Steeds meer Nederlanders kiezen voor crematie na hun overlijden. Maar in onze regio wordt nog relatief veel begraven. Dat vraagt heel wat keuzes. Bijvoorbeeld of u een eigen graf wilt en voor welke termijn. Maar het begint met de locatie.

Mag u zelf bepalen waar u begraven wordt?
Zeker. Maar soms is er een praktische reden waarom het toch niet mogelijk is. Bijvoorbeeld op kleine begraafplaatsen met weinig capaciteit, waar men voorrang geeft aan mensen uit de eigen gemeente. Als u speciale wensen hebt, is het verstandig dat tijdig uit te (laten) zoeken, zodat uw familieleden niet voor verrassingen komen te staan als het eenmaal zover is.

Welke soort graven zijn er?
In Nederland kennen we twee soorten graven: algemeen en particulier. Het verschil is het best te vergelijken met een leaseauto en een eigen auto.

Algemeen graf
Bij een algemeen graf ´least´ u als het ware. De zeggenschap over het graf blijft bij de beheerder van de begraafplaats (in Gorinchem de gemeente). Hij bepaalt wie er in het graf komen te liggen en voor welke termijn. U bent in dit geval geen rechthebbende maar belanghebbende. In een algemeen graf liggen voor u onbekende personen. Dit betekent ook meerdere gedenktekens, waarbij u de kans loopt ‘achteraan’ te liggen.

 Particulier graf

Een particulier graf wordt ook wel koopgraf genoemd. Let op: u koopt niet het graf, maar de rechten om begraven te worden. De grond zelf blijft eigendom van de begraafplaats, veelal de gemeente. U mag wel voor een groot deel bepalen wat er met dit plekje gebeurt, bijvoorbeeld wie er nog meer in het graf mag worden begraven.

Ook bepaalt u zelf hoe het grafmonument eruit ziet, mits uw wensen binnen de regels van de wet én de aanvullende regels van de begraafplaats vallen. Denk aan de maximale afmetingen van een grafmonument. De grafrechten van een particulier graf koopt u voor bepaalde tijd (20, 30 of 50 jaar) of voor onbepaalde tijd; dit is per gemeente en per begraafplaats verschillend. Als de grafrechten zijn verstreken kunt u voor een nieuwe termijn bijkopen.

Natuurbegraven
In steeds meer regio’s komen natuurbegraafplaatsen. Als u kiest voor natuurbegraven, kiest u voor eeuwige rust op een bijzondere plek in de natuur. Daarnaast levert u een bijdrage aan natuurbehoud en natuurontwikkeling. Op deze manier gaan respect voor het leven, de natuur en de dood op een mooie manier samen.

Uw wensen
Op onze website vindt u meer informatie over alle mogelijkheden van (natuur)begraven. Ook hoe u het boekje ‘Uitvaartnotities’ kunt aanvragen, waarmee u al uw uitvaartwensen op een rijtje kunt zetten.

advertentie
advertentie