orgelconcertjes

27 augustus 2018 om 11:01 lokaal

Concertjes leveren geld op voor onderhoud orgel

GORINCHEM De afgelopen vier zaterdagen waren er in de Lutherse Schuilkerk aan de Langendijk in Gorinchem korte concertjes op het mooi Kam orgel in het eveneens mooie kerkje. De organisatie was in handen van de orgelist Nico Blom. Een heel leuk initiatief, niet alleen om het orgel weer eens te laten horen voor een breder publiek, maar omdat de orgelisten en de kerk er geen vergoeding voor vroegen was het geheel gratis toegankelijk. Evenals de werken die ten gehore werden gegeven een breed publiek bereikten. Geen 'zware' orgelklanken, maar algemeen in het gehoor liggende werken werden vertolkt.

De belangstelling was groot. Bij de eerste twee zaterdagen zat het kerkje in een mum van tijd tjokvol en konden belangstellenden helaas geen plekje meer krijgen in de kerk. Bij de laatste zaterdagen was de belangstelling ook groot maar iedereen kon erin. In totaal meer dan 300 bezoekers, waaruit blijkt dat er zeker vraag is naar korte klassieke middag concerten. De orgelisten, Gerben Budding, Jaco van de Werken en natuurlijk Nico Blom zelf, lieten uitgebreid de mogelijkheden horen van dit unieke instrument.

Tijdens de aankondiging van de concerten meldde Nico Blom dat er natuurlijk toch wel enige kosten bij het organiseren komt. Alleen al het drankje en het zoutje, ook gratis, wat na afloop aangeboden werd zorgt ervoor dat de beurs getrokken moet worden. Daarom stond er na afloop een hoge hoed waarin men vrijblijvend een bijdrage kon leveren. Gelukkig had men er wel wat voor over. Een resultaat van 800 euro over de vier dagen is leuk. Nog veel leuker is het gebaar van Nico Blom om deze opbrengst ter beschikking te stellen aan het onderhoud van het orgel.Plannen om volgend jaar een vervolg te geven zijn in de maak!

advertentie
advertentie