Gerard en Dit Meijer
Gerard en Dit Meijer Tim Hartman

'We wilden hier blijven'

29 augustus 2018 om 15:42 lokaal

GORINCHEM De Stad Gorinchem bezoekt deze zomer mensen die recent zijn verhuisd of juist gaan verhuizen. Deze week spreken we met Gerard (88) en Dit (85) Meijer. Zij verlieten onlangs hun fraaie huis in Schelluinen dat ze helemaal zelf opbouwden.

door Tim Hartman 

Gerard en Dit Meijer zijn weer eventjes terug in het huis dat ze in mei verlieten. Hun gezondheid liet het helaas niet meer toe om zelfstandig te blijven wonen en dus wonen ze sinds enkele maanden in verzorgingstehuis De Schutse in Gorinchem. ,,Het was een beetje onverwacht eigenlijk, maar het ging helaas niet meer", vertelt Gerard.

Dit veegt de vloer nog maar een beetje aan van het huis dat in afwachting is van de nieuwe eigenaren. ,,Want", zo zegt ze lachend. ,,Ik mag hier dan niet meer wonen. Ik ben hier nog altijd de baas." De familie lacht. Ook Gerard en Dits dochter Anja is samen met haar man Ton en het achterkleinkind van Gerard en Dit naar het huis gekomen. ,,We zijn al met vier generaties", vertelt Gerard met trots. ,,Anja is onze enige dochter en heeft twee kinderen. En we hebben dus al een achterkleinkind."

Van de vier generaties hebben al drie generaties hun huis via Van der Brugge Makelaardij gekocht en verkocht (,,de jongste is nog wel erg jong om een huis te kopen, haha"). Schoonzoon Ton vertelt: ,,In 1981 hebben mijn vrouw en ik ons eerste huis samen in Schelluinen-Oost gekocht. Mijn schoonouders zijn in 1990 weggegaan uit Groot-Ammers, zeven jaar terug kocht onze zoon bij Ruigenhoek in Gorinchem een huis en onze dochter heeft deze week ook weer een huis bij Van der Brugge gekocht. Pieter is gewoon een heel vriendelijke man en geeft goede adviezen en begeleiding."

BROMMER Gerard komt uit Rotterdam, Dit uit Groot-Ammers. In september zijn ze maar liefst 61 jaar samen. Hoe ze elkaar ontmoet hebben? ,,In Gouda", zegt Gerard. ,,Zij had een kapotte brommer. Die startte niet meer. En ik ging helpen." Ton lacht: ,,Ja ja, jij had zeker expres de benzine er uit laten lopen?", zegt hij tegen zijn schoonmoeder.

Zoals gezegd woonden ze eerst samen in Groot-Ammers, waar ze ook met veel plezier in de vleesfabriek werkten. ,,We woonden het oude huis van haar ouwelui", vertelt Gerard. ,,Dat was ook een leuk huis. Toen ik het bord 'te koop' in de grond zette, dachten ze dat we onze konijnen gingen verkopen. Niemand verwachtte dat we daar weggingen. We hadden hartstikke leuke buren, net als hier in Schelluinen."

EIGEN HUIS In 1990 kochten ze een kavel in Schelluinen en bouwden ze met hulp helemaal van het fundament tot aan boven hun eigen huis. ,,Schilderen, stuken. Dat lukte ons wel." Naast klussen in het huis houden Gerard en Dit ook van tuinieren. ,,In Groot-Ammers hadden we een tuin van tweeduizend vierkante meter met fruitbomen en groente. We hebben veel samen gerommeld in de tuin. Daarom is het nu ook even wennen in de Schutse. We worden goed verzorgd, maar het is toch anders."

Als er foto's gemaakt moeten worden, wijst Dit nog maar eens alle mooie plekjes van het huis aan. ,,Maak hier maar eens een foto van jongen. Dit is toch schitterend", wijst ze naar een klein terrasje aan de zijkant van het huis. Hier zaten we dan heel de dag lekker in het zonnetje", vertelt ze. ,,En de slaapkamers. Heb je de slaapkamers al gezien? Ook mooi."

Het is wel duidelijk. Gerard en Dit hadden het liefst nog lekker in Schelluinen blijven wonen. ,,Dat heb ik altijd gezegd: in dit huis wilde ik sterven. Maar goed. Dat gaat helaas niet", besluit Gerard.

advertentie
advertentie