Afbeelding
Tim Hartman

18/19: Unitas, Sleeuwijk en Woudrichem

28 augustus 2018 om 08:43 Sport/sport

REGIO Het voetbalseizoen gaat weer beginnen! Kozakken Boys is al begonnen (1-0 verlies van AFC), zondag start Unitas (zo.) en andere ploegen starten zaterdag 22 september. We beschouwen elke week voor met drie trainers.


door Tim Hartman

Unitas (zo.), Hoofdklasse B

Coach: Rick Adjei

Eigenlijk had hij nog wat meer tijd kunnen gebruiken, maar Unitas-coach Rick Adjei begint zondag toch echt weer aan de competitie. Dan speelt Unitas op bezoek bij Alphense Boys de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse sinds 1989.

Mede omdat zijn ploeg weer zeven nieuwe namen kent, had Adjei graag wat meer tijd gehad om zijn manier van voetballen er bij de nieuwe jongens in te slijpen. Hoe zijn selectie van nu zich verhoudt tot die van vorig jaar, toen Unitas met overmacht kampioen werd in de eerste klasse? ,,Er zijn meer creatieve jongens bij. Maar dat is niet per se beter of slechter dan de jongens die vertrokken zijn. Jongens als Onur Ulusan en Elroy Boonstoppel konden het spel maken en andere jongens naar een hoger niveau brengen. Er zijn andere types bij, die we zo snel mogelijk bij het elftal moeten inpassen. Je merkt wel dat er al meer gewenning is dan bij de start van de voorbereiding."

Waar vorig seizoen 'handhaving' wel een erg bescheiden doelstelling bleek, is dat ook voor dit seizoen gewoon weer de doelstelling. ,,We weten hoe het vorig jaar gelopen is. Maar als je debuteert in een klasse, en ook een zeer sterke hoofdklasse, moet je gewoon realistisch zijn. We willen handhaven zonder nacompetitie te spelen. Te beginnen met Alphense Boys (uit), Halsteren (thuis) en VC Vlissingen (uit). Dat is een lastige start. Halsteren werd vorig jaar gewoon derde in de hoofdklasse."

HOOFDKLASSECLUB Unitas in de hoofdklasse. Zondag gaat het weer gebeuren. En daar wordt Adjei op de club regelmatig aan gerefereerd. ,,Men is hartstikke blij dat we terug zijn. Unitas is een hoofdklasseclub. Maar we hebben ook wel het besef dat dit een andere tijd is dan toen in de hoofdklasse. Wij zijn in deze klasse niet de meest bepalende club, maar we kijken er wel naar uit."

Adjei heeft de stappen die Unitas moet gaan zetten al duidelijk in zijn hoofd. ,,Wij gaan proberen er dit jaar in te blijven. Dan hopen we in het tweede seizoen op te klimmen naar de middenmoot en dan het derde seizoen mee te doen om prijzen. Dat zou een gezond ambitieniveau zijn, maar dat is in de toekomst kijken. Eerst dit seizoen handhaven. Dat wordt moeilijk genoeg."

Sleeuwijk, derde klasse D

Coach: Pieter Tuns

Pieter Tuns begint aan zijn tweede seizoen op Sportpark de Roef. Dit seizoen meteen vanaf de voorbereiding. Vorig seizoen kwam Tuns na zes wedstrijden als vervanger van Edward Sijahailatua naar Sleeuwijk, toen er al vier van de zes wedstrijden verloren waren. ,,Het is natuurlijk wel fijn dat je nu in de voorbereiding al je stempel kunt drukken."

Sinds de degradatie van Sleeuwijk van de tweede klasse naar de derde klasse in het seizoen 2010/2011 speelden de Roefbewoners altijd mee om promotie. Daar kwam vorig seizoen verandering in. Tot het laatste moment moest Sleeuwijk alle zeilen bijzetten om niet nog nacompetitie te spelen. Dat lukte. Sleeuwijk werd achtste met 36 punten. ,,Het was een razendspannende competitie. We hebben tot de laatste dag moeten knokken. In alle anderen klassen waren we al lang en breed veilig geweest", stelt Tuns.

JONGE GASTEN Geen promotievoetbal dus op de Roef. En dat is even wennen nadat de Sleeuwijkers tot zes keer toe héél dichtbij de tweede klasse waren. ,,Frans van den Steenhoven, Arjan van Vuuren, Corjan Slinger, Benjamin de Gans. Dat waren bepalende mensen die Sleeuwijk vorig seizoen moest missen. Elk nadeel heeft dan weer z'n voordeel. Ik heb vlug jongen gasten kunnen opstellen: Danilo Kroes, Jenner Koek en Naut Sturhoofd. Het is leuk om met Sleeuwijkse jongens in de derde klasse actief te zijn."

Niemand kwam en niemand ging weg. Tuns start het seizoen met precies dezelfde namen als vorig seizoen. ,,We doen het gewoon met eigen mensen. Als je naar de spelerslijst kijkt, staat overal de postcode 4254. Dat vind ik mooi."

Ook Tuns zelf bleef Sleeuwijk trouw. Of dat nog een punt van twijfel was? ,,Eerst was de trainingsopkomst niet zo goed dus ik wilde dat na de winterstop eventjes aankijken. Eind januari was er weer een heel goede opkomst en heb ik besloten er een jaar aan vast te knopen. Sleeuwijk kent heel betrouwbare mensen en een fantastische accommodatie. Ik pak nog altijd met veel plezier mijn tas in. Ik begin nu aan mijn 34ste seizoen als coach."

De doelstelling voor dit jaar? ,,Dat is moeilijk te zeggen", vindt Tuns. ,,Wie zijn wij om hoog van de toren te gaan blazen? We hebben ons vorig seizoen net kunnen redden. Ik hoop vooral dat we schoon blijven van blessures. Dan kunnen we na tien wedstrijden een duidelijke doelstelling bepalen."

Woudrichem, tweede klasse F

Piet Saaman (Woudrichem)

Tussen 2006 en 2008 was Piet Saaman al drie seizoenen lang coach van Woudrichem. Nu is hij terug in dezelfde klasse als waar hij toen al drie seizoenen lang op acteerde als coach van de Vissenkoppen: de tweede klasse F. Saaman werd in die seizoenen zesde, zevende en in het laatste seizoen tiende waarmee Woudrichem degradeerde. Het was het laatste seizoen van Woudrichem in 2F, tot vorig jaar. Bij die rentree werd de ploeg van de inmiddels vertrokken coach Leon Elands zevende.

Na negen seizoenen is Saaman dus weer terug bij de club waar hij op zijn vijftiende in het eerste elftal debuteerde en waar hij ook de laatste vier jaar van zijn voetbalcarrière vertoefde. Enigszins verrast was hij wel. ,,Ik dacht dat Woudrichem een gesloten boek was. Als je degradeert met een club denk je niet snel aan een terugkeer. Maar vanuit de spelersgroep werd mijn naam genoemd. Het vertrouwen was er meteen."

Saaman is blij met wat hij aantrof. Lex Kramers (vertrok naar Elinkwijk) en aanvoerder Wim Holster (stopte) zijn er dit seizoen niet meer bij, maar de groep die er nog wel is, is al vroeg in het seizoen fit. ,,Je merkte dat de jongens hebben doorgetraind. We konden meteen vol aan de bak. De partijvormen waren goed, de jongens hielden het lang vol. Dat is fijn."

Saaman kent de jongens goed. Meer dan de helft trainde hij al in de jeugd en ook zijn zoon Tim voetbalt op Sportpark Het Bolwerk. ,,Je zag in de jeugd al dat sommige jongens het eerste zouden halen. Die kansen krijg je ook bij Woudrichem."

Naast doelman Aljan Dekker kwamen er geen spelers naar Woudrichem. De selectie is daarmee redelijk smal. ,,We hebben wel uitzonderlijk goede voetballers voor een tweedeklasser, maar we moeten wel zuinig zijn met blessures en schorsingen. Geen ballen wegtrappen, niet praten. Dan moeten wij dit seizoen gewoon weer in de middenmoot mee kunnen draaien. We betalen niets dus tegen sommige ploegen kunnen we niet op, maar daaronder zijn de verschillen klein."

advertentie
advertentie