Annemarie van Walsum
Annemarie van Walsum Rob Kreszner

'Verhalen met naald en draad'

6 september 2018 om 07:21 lokaal

GORINCHEM Tijdens de tentoonstelling 'Voor de draad ermee', die nog tot en met zondag 9 september te zien is in het Gorcums Museum en ruim 9000 bezoekers trok, is een zaal gewijd aan de vereniging MerkWaardig. Bestuurslid Annemarie van Walsum zette op ons verzoek haar bevindingen op papier.

rubriek Gorcums Museum 

Al dertig jaar delen de leden van deze landelijke merklappenvereniging hun passie voor merklappen en het ambacht van borduren. Ieder lustrum laat MerkWaardig een breder publiek kennismaken met al het moois dat de leden maken door te exposeren in een museum. Er is een aantal bruiklenen van antieke merklappen te zien en de jaarlappen van de vereniging. De jaarlappen vormen een speciale traditie waarbij elk jaar een verenigingslid een merklap maakt rond een thema zoals bijvoorbeeld 'Boeken' of 'Licht'. Deze jaarlappen zijn zelden voor een groter publiek te zien en het is bijzonder dat een aantal lappen nu bij elkaar hangen.

In de aanloop naar de tentoonstelling is er intensief gewerkt om speciaal voor deze tentoonstelling werken met het thema Hollands Glorie te maken. De leden lieten zich op verschillende manieren inspireren, waardoor ieder werk zijn eigen 'verhaal' kreeg. Sommigen brachten een ode aan eigen streek of stad, anderen werkten met symbolen. Leden werkten soms in het diepste geheim aan hun bijdragen. Er werd dan ook reikhalzend naar de opening uitgekeken. Ondertussen hebben al velen de weg naar het museum weten te vinden. Aan de enthousiaste reacties in het gastenboek te lezen, kunnen de bezoekers alle inzet zeer waarderen. De meest gelezen reactie is: 'Prachtig!' Ook worden de werken geroemd om hun diversiteit, het oog voor detail, de fantasie bij de ontwerpen, de originaliteit en de vernieuwende manier waarop oude technieken werden gebruikt. Ervaren borduursters lieten weten wel weer aan de slag te willen gaan en ook bezoekers die zelf niet handwerkten waren onder de indruk.

Een van de mooiste reacties was van een 10 jarige dat schreef: "Ik vind het een superleuke tentoonstelling. Ik ben blij dat ik nog jong ben, want dan kan ik de creaties overnemen. Bedankt." De leden hebben ook hun hart op kunnen halen in de andere zalen van het museum, waardoor goede gesprekken over de kunst en het ambacht ontstonden. Ongetwijfeld zullen ook onze leden hier inspiratie uit halen voor nieuwe verhalen met naald en draad".

advertentie
advertentie