Tutu Ndona (SVW), Leon Elands (Arkel) en José van de Ven (SVS'65)
Tutu Ndona (SVW), Leon Elands (Arkel) en José van de Ven (SVS'65) Tim Hartman

2018/2019: SVW, Arkel en SVS'65

6 september 2018 om 16:23 Sport/sport

REGIO Het voetbalseizoen gaat weer beginnen! Waar Kozakken Boys en Unitas (zo.) al zijn begonnen, starten de andere ploegen zaterdag 22 september. We beschouwen elke week voor met drie trainers.


Door Tim Hartman

SVW, derde klasse C

Coach: Tutu Ndona

Tutu Ndona staat voor zijn eerste jaar als hoofdcoach bij een eerste elftal. Niet bij Arkel, waar hij assistent-coach was van Richard Smaal, maar bij SVW. Eerder gaf Ndona aan niet teleurgesteld te zijn in Arkel nadat de club Leon Elands aanstelde als hoofdcoach, maar verrast was hij wel. Ook dat ligt inmiddels achter hem. ,,Het hoofdstuk Arkel is afgesloten. We wilden graag geschiedenis schrijven bij Arkel door kampioen te worden en dat is gelukt. Meteen daarna richtte ik me vol op SVW."

En dat was ook nodig. De selectie van SVW moest op orde gebracht worden voor de derde klasse. Slechts vijf jongens zijn er over die vorig seizoen met de streepjes degradeerden uit de tweede klasse: Mergim Shala, Fitim Meha, Yasar Canta, Emre Gülpinar en reservedoelman Jan Romijn. Inmiddels kan Ndona een beroep doen op 22 spelers. ,,Ik zocht naar spelers met een SVW-verleden en naar spelers met kwaliteit met wie ik in het verleden prettig heb samengewerkt. Ik ben heel tevreden over de selectie. Ze zijn gretig en leergierig. Er is voldoende kwaliteit voor de derde klasse. Het is aan mij om er een mooi team van te maken dat voor elkaar door het vuur gaat."

SVW pakte met de Rob Colijn Memorial zelfs al een eerste prijsje van het seizoen. ,,Je merkte toch een soort opluchting. Vooral bij supporters. Vorig seizoen werd er bijna niets gewonnen. Zo'n seizoen willen ze niet nog eens."

SVW start in de derde klasse met een stadsderby tegen Unitas. Maar ook duels met Ndona's voormalige ploegen Arkel, Schelluinen en Alblasserdam staan op het programma. ,,Dat zijn leuke wedstrijden, maar er zijn dit seizoen 26 mooie wedstrijden. Het geeft voor mij geen speciale lading. Ik wil strikt zakelijk elke wedstrijd drie punten binnenslepen."

Een doelstelling vindt Ndona lastig te bepalen, ondanks dat hij de meeste ploegen wel kent. ,,De eerste vijf wedstrijden zijn het belangrijkst. Daarna kunnen we een doelstelling formuleren. Ik denk dat veel ploegen dicht bij elkaar zullen zitten."

Het belangrijkste voor SVW is dat dit seizoen vooral een rustig seizoen wordt. ,,Het ging de laatste jaren hier vooral om randzaken. Toen ik hier binnenkwam, heb ik gezegd dat ik me alleen ga bezighouden met voetbal. Ik wil bezig zijn met de jongens en het team. SVW is een voetbalclub met een mooie SVW-familie. Daar moet het om gaan."

Arkel, derde klasse C

Coach: Leon Elands

Zes seizoenen lang was Leon Elands op Sportpark het Bolwerk in Woudrichem te vinden. Hij bracht de Vissenkoppen van de vierde naar de tweede klasse, waar hij en zijn mannen vorig seizoen keurig in de middenmoot eindigden. Nu is Elands hoofdcoach bij derdeklasser Arkel. ,,Een leuke groep. Ik heb het goed naar mijn zin de eerste paar weken. Arkel verschilt niet veel in visie met Woudrichem. We willen dwingend voetballen. Er zit veel energie in de groep, dat bevalt goed."

Na zes seizoenen Woudrichem zocht Elands naar een club met een visie waar potentie in zit. Bij Arkel is dat volgens hem zeker het geval. ,,Het is een gemêleerde groep en er zit veel potentie in de jeugd. Daardoor valt er nog veel te ontwikkelen binnen Arkel. Ik denk dat het een groot compliment naar de club is dat er jongens die in de jeugd hier gevoetbald hebben nu weer terugkomen, zoals Dylan Verschoor, Lorenzo Agnoli en Björn van Hoogdalem. Dat zegt iets over de club."

EIGEN JONGENS Ook wat spelers betreft zijn Arkel en Woudrichem te vergelijken. ,,Veel eigen jongens", ziet ook Elands. ,,En de jongens die er bij komen, moeten ook bij de groep passen. Wat samenstelling van de groep betreft ben ik positief verrast. Omdat ik bij Woudrichem ook op zaterdag actief was, moest ik afgaan op de verhalen die me werden verteld. Arkel heeft het goed gezien: goede individuen die samen een hechte groep vormen. Het is nu aan mij om mijn eigen jus daar over heen te gooien." Wat die 'eigen jus' inhoudt? ,,Niemand is groter dan de club. We gaan vanuit teambelang denken. Dan komt het individu vanzelf bovendrijven."

Ondanks dat Arkel met onder anderen Agnoli, Verschoor en ook topscorer Corné van Horik uitzonderlijk goede voetballers heeft voor de derde klasse wil Elands niet te hoog van de toren blazen. ,,We hebben de intentie om met elkaar ooit nog een stapje te gaan maken, maar laten we eerst maar eens een stabiele derdeklasser worden. Vorig jaar heeft Arkel een fantastisch jaar gehad, maar onze prioriteit ligt het eerste seizoen in het handhaven in de derde klasse. De Zwerver heeft behoorlijk geïnvesteerd en wil naar de tweede klasse, of zelfs wel meer. Hardinxveld, Meerkerk en SVW ken ik nog van vorig seizoen in de tweede klasse. Maar SVW heeft ook een flinke renovatie gehad dus daar valt niets over te zeggen. We moeten gewoon naar onszelf kijken."

SVS'65, vierde klasse D

Coach: José van de Ven

DVVC, Waspik, Veerse Boys, Boeimeer, Dussense Boys, assistent-coach van hoofdklasser Achilles Veen en nu: SVS'65. Het is het rijtje clubs dat José van de Ven inmiddels op zijn cv heeft staan. Sinds deze zomer is hij werkzaam in Spijk. ,,Ik ken Jan Klijn, die hier ook al eens trainer is geweest. Hij vertelde dat het hartstikke leuk werken is in Spijk. Vroeger pakten ze hier bijna geen punten, maar het is wel altijd een gezellige club geweest, zei hij. De sfeer vind ik belangrijk. De laatste jaren gaat het voetballend ook steeds beter dus heb ik mijn sollicitatie opgestuurd."

Na het assistent-trainerschap was Van de Ven er wel aan toe om weer hoofdtrainer te zijn. ,,Je hebt als assistent wel je inbreng, maar uiteindelijk bepaalt de hoofdcoach. En de nieuwe coach bij Achilles Veen nam zijn eigen assistent mee."

Van de Veen was voorheen als hoofdcoach actief in het zondagvoetbal en stapt dus blanco het zaterdagvoetbal in. Vanuit de vereniging wordt er nog geen druk op Van de Ven gelegd en dat geeft hem de tijd om te bouwen aan zijn team. ,,We hebben een groep met jonge gasten en er zit nog veel goede jeugd bij SVS'65. Vorig jaar speelden ze de finale van de O23. Dat zegt ook wat."

Sinds 2007 speelt SVS'65 onafgebroken in de vierde klasse. Negen van de elf seizoenen eindigde de ploeg uit Spijk zelfs niet hoger dan een tiende plek. Of Van de Ven ambitie ziet om de derde klasse in te gaan? ,,We moeten eerst maar eens proberen een keer een periodetitel te halen. Dan zou je misschien via de nacompetitie een keer kunnen promoveren. Maar wat ik zeg: eerst gaan we bouwen aan het team. Misschien dat je dan over twee of drie jaar dat stapje kan maken. We hebben goede voetballers voor de vierde klasse. Kwaliteiten zijn er genoeg en ik heb meer dan dertig jongens op de training. Het wordt nog lastig om straks keuzes te gaan maken."

advertentie
advertentie