Strijden als leeuwen: schoolvoetbal en -korfbal in Gorinchem

25 september 2018 om 07:36 lokaal

GORINCHEM Dit voorjaar verscheen het grote boek over de geschiedenis van Gorinchem. Reden voor De Stad Gorinchem om auteurs van het boek te vragen een onderwerp uit dit werk te belichten.

door Fred Stamkot

Jawel, de sportgeschiedenis is in het boek 'Tien Eeuwen Gorinchem' aan de orde gekomen. Maar lang niet alle facetten konden worden belicht. Vandaar deze aanvulling over een sportgebeuren waaraan door de jaren honderden jeugdige voetballers en korfballers hebben deelgenomen, namelijk schoolvoetbal en schoolkorfbal.

Schoolvoetbal Enkele miljoenen leerlingen zijn door de jaren heen actief geweest in het KNVB Schoolvoetbal, dat deze sportbond sinds 1906 organiseert. Tegenwoordig voor de groepen 5 tot en met 8. In een brochure uit 1949 valt te lezen: 'Jongeren en ouderen strijden als leeuwen voor de overwinning van "hun" school. Is het een wonder, dat de leerlingen der scholen telkenjare opnieuw met spanning het jaarlijkse feest tegemoet zien?' In Gorinchem werd in augustus 1928 begonnen met schoolvoetbal. De grote animator was Unitasser Enno Crabbendam. Hij startte een toernooi met vier openbare lagere scholen op het Unitasterrein. De hoofdprijs was een wisselbeker, geschonken door de Oranjevereniging, die werd gewonnen door school no. 1 aan de Kalkhaven. In 1931 werd een schoolvoetbalcommissie gevormd die belast werd met de organisatie van het voetbal in Gorinchem voor leerlingen van zowel het lager als het voortgezet onderwijs. De jaren 60-70 waren hoogtijdagen van het schoolvoetbal, waarbij de finales, afwisselend op het hoofdveld van Unitas of SVW, vaak met vele talentvolle jeugdige voetballers uit Gorinchem en wijde omgeving, honderden bezoekers trokken. Wedstrijden tussen bijvoorbeeld de Rijks HBS en de Openbare ULO waren echte 'clashes'. Dat verandert langzamerhand, met name het voortgezet onderwijs haakte af. In 1985 blies Unitas het schoolvoetbal voor voortgezet onderwijs weer nieuw leven in. In 1993 werd de laatste finale daarvan gespeeld. Het schoolvoetbal voor basisscholen met nu jongens- en meisjesteams bestaat nog steeds. Het toernooi vindt nu plaats bij SVW op sportpark Molenvliet.

Schoolkorfbal Naast voetbal was ook korfbal heel populair. Al in 1946 werd de commissie schoolkorfbal gevormd om deze sport te promoten. Maar pas toen GKV zich met de organisatie begon te bemoeien, groeide het schoolkorfbal uit tot een sportief gebeuren waar honderden jongens en meisjes vanuit het lager en voortgezet onderwijs aan meededen. De eerste locatie voor het schoolkorfbaltoernooi was het bekende Volksweerbaarheid. Later was sportpark Mollenburg aan de beurt. Op enig moment werd besloten om het toernooi voor leerlingen van groep 4 en 5 van Gorcumse basisscholen in september te organiseren en het 'grote' korfbaltoernooi in mei. Deze evenementen vinden tegenwoordig plaats bij GKV Enomics op sportpark Molenvliet. Ongetwijfeld hebben tal van lezers goede herinneringen aan het schoolvoetbal en -korfbal overgehouden.

advertentie
advertentie