Wethouder Ro van Doesburg is de eerste klant van de barbershop in het nieuwe jongerencentrum
Wethouder Ro van Doesburg is de eerste klant van de barbershop in het nieuwe jongerencentrum Petra Platschorre

Nieuw centrum voor jongeren

24 september 2018 om 16:20 lokaal

GORINCHEM Zaterdag opende The Mall jongerenwerk een nieuw jongerencentrum in de Haarwijk, gevestigd in dienstencentrum De Rozenobel. Dit jongerencentrum is net even anders dan de meesten, want het is namelijk ook een soort 'barbershop'.

door Petra Platschorre

De pooltafel links van de ingang viel meteen op, net als de kapperstoel, spiegel en knipspullen aan de andere kant van het zaaltje, met daarachter een zithoek. Het was nog even wachten op wethouder Ro van Doesburg, die het lintje zou doorknippen, en ook de eerste klant werd van de 'barbershop'. Matheus Sales de Moura, jongerenwerker bij The Mall, is de laatste tijd druk bezig geweest om het centrum op te zetten. „Het knipgedeelte was wel het meeste spannende, want ik ben natuurlijk geen kapper."

Samen met de jongeren uit de wijk en verschillende partijen is het gelukt om het jongerencentrum op deze manier op te zetten. „Ik merkte dat er vanuit de jongeren behoefte was aan een plek om samen te komen", legt Sales de Moura uit. Vanuit zijn eigen ervaring heeft hij gemerkt hoe een 'barbershop' ook echt een ontmoetingsplek kan zijn, en niet alleen een plek om je haar te knippen. „Ik ontdekte dat hier in de wijk ook talent zit wat betreft het kappersvak. Toen werd één en één twee."

Het jongerencentrum zal elke donderdag van vijf tot acht uur open zijn, afgestemd op de de voetbalactiviteit die 's middags door Gorinchem Beweegt wordt georganiseerd. „De jongeren kunnen dan daarna naar het centrum komen om bij elkaar te zijn", legt Sales de Moura uit. Mocht een van de jongeren aanwezig zijn die kan knippen, dan kunnen de andere jongeren voor een klein prijsje geknipt worden. Het centrum is vooralsnog een pilot en is in ieder geval tot januari geopend. Maar Sales de Moura heeft er vertrouwen in: „Het is echt een initiatief met heel veel draagvlak."

Ook wethouder Van Doesburg klonk enthousiast. „We zijn als gemeente altijd trots als er nieuwe initiatieven opbloeien." De wethouder werd de eerste klant, en zijn baard werd getrimd door een van de jongeren, Danny. Dat was wel even spannend, maar Danny is tevreden over het eindresultaat. „Ik vind het ook heel leuk dat ze dit mogelijk maken", vertelt hij. Ook is hij blij dat er een plek komt waar ze in de wijk samen kunnen komen.

advertentie
advertentie