Historische website Dag van Toen duikt de Gorinchemse Opstand in

26 september 2018 om 11:35 lokaal

GORINCHEM Protestacties, daden van verzet en domweg dwarse mensen. Die staan vanaf 1 oktober centraal op www.dagvantoen.nl tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is 'Opstand'.


Voor het tweede jaar op rij doet de geschiedeniswebsite Dag van Toen mee aan de Maand van de Geschiedenis. Zoals altijd worden de verhalen van Dag van Toen herschreven met als centrale vraag: 'hoe zou het in de krant of op het internet staan, als het vandaag gebeurd zou zijn.'

En zijn tal van voorbeelden uit de Alblasserwaard en Gorinchem met als onderwerp Opstand te verzinnen. Zoals het verhaal van de Pachtersoproer: groepen boeren die met brandende toortsen door de regio trokken in de opstand tegen de hoge belastingen. Of de Kunstrel in Gorinchem; een kunstenaar in protest tegen normen en waarden en de burgemeester die daar weer tegen in protest komt.

Ook is er aandacht voor de schoolstrijd in Ottoland, de blokkade van Granaria in Gorinchem en de Stille tocht na de schietpartij bij Bachus; een stille opstand tegen zinloos geweld.


In totaal zijn er dertig verhalen uitgekozen die tijdens de Maand van de Geschiedenis prominent uitgelicht worden door de schrijvers van Dag van Toen. Een aanvulling op de bijna honderd historische verhalen die nu al op de website staan.

Zie: www.dagvantoen.nl

advertentie
advertentie