Een tekening van een Knarrenhof in Zwolle. Daan van Delden zou zo'n soort hof graag in Gorinchem zien.
Een tekening van een Knarrenhof in Zwolle. Daan van Delden zou zo'n soort hof graag in Gorinchem zien. Stichting Knarrenhof

Ambitie voor Knarrenhof

23 oktober 2018 om 11:52 lokaal

GORINCHEM Als het aan Daan van Delden ligt, komt er binnenkort een Knarrenhof in Gorinchem. Deze bijzondere woonvorm verschijnt in steeds meer plaatsen in Nederland. Van Delden is druk bezig om de Knarrenhof naar Gorinchem te krijgen. „De volgende stap is nu genoeg geïnteresseerden vinden."

door Petra Platschorre

Een Knarrenhof is een begrip vanuit Stichting Knarrenhof. Zij helpen met het opzetten van hofjes in Nederland. Een Knarrenhof is dus een vorm van groepswonen. „Het is bedoeld voor mensen op leeftijd, die op hun oude dag een goede woonplek willen", legt Van Delden uit. In zo'n hof kunnen mensen elkaar makkelijker helpen. Je woont dus zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Toch is er niks verplicht. „Dat niet verplichte is wel belangrijk", vertelt Van Delden. Al is het natuurlijk wel een beetje de bedoeling dat de bewoners oog hebben voor elkaar. „De mensen die er wonen moeten het samen invullen."

In februari zag Van Delden een televisie uitzending over de Knarrenhof. „Toen was ik eigenlijk meteen heel enthousiast." Diezelfde avond meldde hij zich aan bij Stichting Knarrenhof. Omdat Van Delden al 46 jaar in de zorg werkzaam is, vindt hij deze soort woonvormen erg belangrijk. „De samenleving vergrijst. Ik schat in dat er in de toekomst minder zorg beschikbaar is voor ouderen. We moeten heel veel dus samen gaan oplossen."
Van Deldens droom is een hof in Gorinchem. Hij woont nu in de omgeving van de stad, maar is in Gorinchem geboren. „Ik wil heel graag naar Gorinchem terug", vertelt hij. Ook merkt hij dat andere geïnteresseerden uit de omgeving, Gorinchem een goede plek zouden vinden voor de hof. Waar zo'n hof dan precies kan komen, is nog niet te zeggen. Wel heeft Van Delden al contact gehad met de toenmalige wethouder Eva Dansen, die enthousiast reageerde. Ook heeft hij contact met wethouder Ro van Doesburg en een beleidsmaker. „Nu is de volgende stap voor ons", vertelt Van Delden. „Wij moeten genoeg geïnteresseerden krijgen. En dan snel om de tafel met de gemeente." Van Delden vindt dat dit soort woonvormen als een hof nog onvoldoende aandacht hebben gekregen in Gorinchem. „Dus ik kan me voorstellen dat de gemeente hier dan positief op reageert."

Een Knarrenhof bestaat uit een groep van ongeveer 25 mensen. De hof kan helemaal ontworpen worden naar de wensen van de groep. „Het is in veel vormen denkbaar", legt Van Delden uit. Het is in ieder geval de bedoeling dat de woningen gelijkvloers zijn, en zo gebouwd dat de woningen levensloop bestendig zijn. Verdere invulling van de hof kan door de groep worden bepaald. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook gemeenschappelijke ruimtes worden gebouwd, om bijvoorbeeld verjaardagen te vieren.

Wie interesse heeft in een Knarrenhof in Gorinchem, kan mailen naar vandeldendaan@gmail.com. Ook voor vragen over de hof in Gorinchem kunnen belangstellenden bij Van Delden terecht. Voor meer informatie over de Knarrenhof in Nederland kunnen geïnteresseerden terecht op www.knarrenhof.nl.

advertentie
advertentie