Ronald Giphart opent de expositie.
Ronald Giphart opent de expositie. Dick Bosch

Ronald Giphart opent expositie

25 oktober 2018 om 09:06 lokaal

GORINCHEM Het was een drukte van belang, afgelopen zaterdag in en rond het museum, waar de nieuwe expositie 'De Smaak te Pakken; voedsel in & als kunst' werd geopend.


door Rob Kreszner

Heel de middag was er van alles te beleven, georganiseerd in samenwerking met partners van het Huis van Inspiratie. Zo kon het toegestroomde publiek in de bibliotheek genieten van een interessante voordracht door kookboekschrijfster Jonah Freud, gevolgd door een flitsend optreden van De Aimabele Schoften met hun hilarische Wijncabaret Appelation Contrôlée.

De vijf Foodtrucks op de Grote Markt, met onder meer bier, koffie, taart, fruit en zeevruchten deden goede zaken, met dank aan het fantastische weer. Aan zonovergoten tafels, prachtig gedecoreerd met 'buitenbeentjes', werd menig lekkernij verorberd. Ook in het museum en de Kamer van de Tussentijd kon men terecht voor een bijzondere versnapering. Onder meer tijdens de groenteshow en tomatenperformance van kunstenaar Adrie Huisman. Kisten vol tomaten, in verschillende soorten en maten werden verwerkt tot sap en soep. En voor de kleintjes had het museum ook iets leuks in petto: in het auditorium draaide de computer-animatiefim Ratatouille, over een ratje met culinaire ambities.

Het openingsspektakel begon voor de museumorganisatie al vroeg: om 11.00 uur werden zo'n 60 Vrienden van het Gorcums Museum verwelkomd in het auditorium waar Susan Schuddeboom, 'Ambassadeur Duurzaamheid', een betoog hield over haar vakgebied. Aansluitend kregen de vrienden een preview van de tentoonstelling, een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit heden en verleden waarin voedsel een rol speelt.

Om 13.00 uur begon de officiële opening in de Grote Kerk, met een bijzonder optreden van kiwiboy Logosamphia, in samenspraak met 's lands bekendste kookschrijver Ronald Giphart. Hij sprak over onze spijsvertering en voedingsmiddelen die al of niet gezond zouden zijn. Van wetenschappers hoeven we het verlossende woord hierover niet te verwachten, aldus Giphart. Die spreken elkaar voortdurend tegen. Als openingshandeling deelde hij brood rond dat hij in de kerk, in een broodbakmachientje, had gemaakt.

Tijdens de tentoonstelling wordt door het Huis van Inspiratie een scala aan activiteiten ontwikkeld, te volgen op de website van het museum en van Mooi Gorinchem.

advertentie
advertentie