Paul Mulders, voorzitter van Oud-Gorcum, met de foto van Cas Oorthuys.
Paul Mulders, voorzitter van Oud-Gorcum, met de foto van Cas Oorthuys. Rob Kreszner

Oud-Gorcum koopt foto Oorthuys

14 november 2018 om 11:23 lokaal

GORINCHEM De collectie van de Historische Vereniging Oud-Gorcum is onlangs uitgebreid met een voor Gorinchem historisch belangrijke foto van de Merwedebrug. We praten met Paul Mulders, voorzitter van Oud-Gorcum.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Oud-Gorcum bestaat al meer dan 100 jaar. Klinkt een beetje stoffig. Mulders: ,,Nou, stoffig is de vereniging echt niet. Integendeel! Een poosje geleden was de vereniging aan het verouderen, maar het huidige bestuur dat nu bestaat uit ouderen en jongeren wilde nieuw elan met een nieuw logo en nieuwe website. Daar zijn we in geslaagd. We zijn nu een levendige en moderne historische vereniging. We willen concreet bijdragen aan het levend houden van de historie van deze mooie stad. Kennis van de geschiedenis zegt namelijk wie je bent, het is de basis voor discussies over onze toekomst en het maakt je verantwoordelijk voor je omgeving. We organiseren zes keer per jaar een lezing over een historisch en voor Gorinchem relevant en interessant onderwerp. Dat doen we nu, mede dankzij de inspanningen van Fred Delfgaauw, in Theater Peeriscoop, een mooi en gezellig theater waar ook na de 'voorstelling' lang en graag wordt nagepraat."

Waarom is deze foto gekocht? Paul: ,,De Merwedebrug is voor Gorinchem heel belangrijk. Tot de opening door Koningin Juliana op 15 maart 1961, was de enige verbinding tussen Gorinchem en Noord-Brabant een veerpont. Als die vol was, moest je 25 minuten wachten. Dus als er een grote rij wachtenden was, duurde het 50 minuten voordat je naar de overkant kon. Veel mensen maakten van de nood een deugd en deden boodschappen op de Langendijk of dronken iets in een van de cafés. Toen de brug in gebruik werd genomen veranderde deze situatie in één klap. Veel winkels moesten bij gebrek aan klandizie sluiten. Later kwamen daar wel weer andere winkels voor in de plaats en de Langendijk is nog steeds een van de leukste winkelstraten van Gorinchem." De foto van Oorthuys, door de fotograaf in 1962 afgedrukt, is verworven uit de privécollectie van zijn weduwe Lydia Oorthuys-Kruinen. Oorthuys, oorspronkelijk opgeleid als architect, fotografeerde graag grote constructies, zoals bruggen." De foto is te zien op de eerste etage van het Gorcums Museum, waar de collectie van Oud-Gorcum tentoongesteld wordt.

advertentie
advertentie