Brede zorgopleiding met twee diploma's in Gorinchem

20 november 2018 om 19:31 Nieuws

GORINCHEM Het aantal banen in de zorg stijgt in 2018 naar 1,1 miljoen, zo schatte het UWV eerder dit jaar. Vooral voor verzorgenden en verpleegkundigen ziet het UWV zeer goede kansen op werk. Leerlingen die voor een opleiding in de zorg kiezen, kunnen zich ook nog eens extra breed ontwikkelen met de opleiding VIG-MZ op het Da Vinci College. VIG-MZ combineert het beste uit de opleidingen Verzorgende Individuele Gezondheidszorg en Maatschappelijk Zorg. Werkgevers zien zulke breed opgeleide zorgkanjers heel graag in hun bedrijf. Bovendien geeft VIG-MZ studenten de kans om langzaam in hun rol te groeien. Pas na een jaar kiezen studenten het profiel dat het beste bij hen past.

De profielen waaruit studenten op het Da Vinci College kunnen kiezen bij de driejarige VIG-MZ-opleiding zijn Verzorgende IG, Begeleider Gehandicaptenzorg en Begeleider Specifieke Doelgroepen. In de brede opleiding wordt ingegaan op zowel de verzorgende als de begeleidende aspecten van het beroep. Bijzonder aan VIG-MZ is dat studenten ook mogen kiezen voor beide profielen. Daarmee behalen ze na drie jaar twee diploma's. Docente Marianne aan de Wiel heeft ervaren dat dat een flink voordeel is: ,,De werkgelegenheid in de regio Gorinchem is heel groot. Stages vinden voor VIG-MZ is ook nooit een probleem. Sterker nog: de opleidingsbedrijven waar studenten stagelopen, willen de studenten vaak meteen aan zich binden. Ze geven hen bijvoorbeeld halverwege de opleiding al een 0-urencontract om hen binnen te houden."

Wie VIG-MZ heeft afgerond, kan onder meer aan de slag in verzorgings- en verpleegtehuizen, in woonvoorzieningen en in de thuiszorg. De 18-jarige Jerre ter Linde wist al heel vroeg dat hij wil gaan werken met verstandelijk gehandicapten. ,,Ik heb gekozen voor het profiel Begeleider Gehandicaptenzorg: ik wil vooral gehandicapten begeleiden op de dagbesteding. De leukste vakken vind ik vakken die ik meteen in de praktijk kan toepassen. Neem bijvoorbeeld het vak Begeleidingsstijlen. De theorie kregen we aan het begin van onze stageperiode, waardoor ik die meteen in de praktijk kon gebruiken. Dan weet je precies waarvoor je leert."

De vakgroep VIG-MZ op het Da Vinci College in Gorinchem bestaat uit een kernteam van drie docenten. Op de tweede verdieping van het gebouw aan de Mollenburgseweg is een skillslokaal ingericht voor de VIG-MZ'ers waar zij alle relevante verpleegtechnische vaardigheden leren. Marianne aan de Wiel: ,,We hebben hier een compleet ziekenhuisje, met goede oefenapparatuur. De poppen waarmee de studenten oefenen, hebben een waarde van een kleine auto, maar dan heb je ook wat. Ze hebben alle issues waar onze VIG-MZ'ers in de praktijk mee te maken kunnen krijgen."

Op vrijdag 30 november is er een open dag op het Da Vinci College van 15.00 tot 20.00 uur. De docenten van VIG-MZ zijn aanwezig om alle vragen over deze combinatieopleiding te beantwoorden. Kijk op www.davinci.nl/opendag.nl.

advertentie
advertentie