SC De Linge/PCG is één grote waterpolofamilie

24 november 2018 om 08:12 Sport/sport

GORINCHEM / LEERDAM Het is in waterpololand niet geheel uitzonderlijk. Twee zwemverenigingen, die met elkaar samenwerken om een waterpoloafdeling te kunnen formeren. Wat echter wel uniek is, dat is dat er twee verschillende zwemverenigingen zijn, die niet uit dezelfde plaats komen en die een waterpoloclub hebben opgericht, die vervolgens in beide plaatsen z'n thuiswedstrijden plant. SC De Linge/PCG uit Gorinchem en Leerdam speelt in het Caribabad en Zwembad Berenschot en organiseert op vier doordeweekse dagen ook nog eens trainingen voor de actieve leden op beide locaties.

door Egbert Egberts

,,Dat vergt nogal wat van de waterpolocommissie en veertig vrijwilligers", aldus Leerdamse Mieke Kemkes. ,,We hebben ongeveer honderd actieve leden, die in beide zwembaden kunnen trainen. We spelen meestal onze thuiswedstrijden om en om, als dat zo uitkomt met de baduren die we moeten inhuren."

,,Dat vergemakkelijkt de organisatie", zo vult Gorcumer Chiel den Otter aan. ,,Tijdens een volle wedstrijddag spelen tien teams thuis. Daar hebben we het bad acht uur voor nodig. Alles bij elkaar zijn er op zo'n dag vijftig taken te vervullen. Van trainers tot scheidsrechters en tijdwaarnemers. Dat betekent dat sommige vrijwilligers wel twee of meer taken voor hun rekening moeten nemen. Het is een van de belangrijkste bezigheden van de commissie om dat voor elkaar te krijgen. Net als om in beide baden uit beide plaatsen een trainer te hebben voor de competitie spelende individuele teams."

De samenwerking tussen beide zwemverenigingen LZ PC De Linge en PCG startte in 2010. Beide clubs konden geen compleet meisjesteam meer op de been brengen. Omdat er in één competitie gespeeld werd, kende men elkaars situatie. Het besluit om het samen te proberen was snel genomen.

,,Het waterpolowereldje is niet zo groot. Je weet vrijwel alles van elkaar, zeker als je elkaars buur bent. Nadat het eerste jaar succesvol verliep zijn we geleidelijk verder gegaan met het samen laten smelten van de jeugd. Daarna fuseerden ook de dames. De heren konden niet achterblijven", zo vervolgt Mieke Kemkes.

,,En het leidde al tot de nodige successen, want de heren promoveerden niet lang daarna en spelen nu in de tweede klasse van de bond. De dames staan momenteel gedeeld eerste en maken kans op het kampioenschap. Daar zijn we heel erg trots op", volgens Chiel den Otter.

En de club is inmiddels één van de middenmoters qua ledental in de wijde omgeving.

Mieke Kemkes: ,,De rek is er nog niet uit, maar om nieuwe aanwas te vinden zijn we wel een beetje afhankelijk van momenten. Soms komen er wat leden over van andere clubs, die de sfeer bij ons prima vinden. Of er melden zich jeugdleden aan, die in plaats van baantjes trekken een teamsport willen doen. We zijn een stabiele club."

Eén aandachtspuntje heeft de waterpolocommissie zeker nog. Chiel den Otter: ,,We kunnen nog wel wat sponsoren gebruiken. Onze kenmerken? Saamhorig, gezellig, no-nonsens, prestatief, maar bovenal zijn we één familie. Dus kom erbij."

advertentie
advertentie