Boekpresentatie De ongeschoolde werknemer

23 november 2018 om 09:28 lokaal

GORINCHEM Zaterdag 1 december presenteert Kees Hocque om 15.00 uur De ongeschoolde werknemer bij Boekhandel Cursief.

In zijn nieuwe boek vertelt Cornelis Smit over zijn werkervaringen. Als oudste uit een gezin van vijf kinderen moest hij al vroeg bijdragen aan het gezinsinkomen. Zijn vader kon door een verkeersongeval niet langer werken. Op vijftienjarige leeftijd ging de auteur van school en ging zonder diploma's aan de slag. Hij werd aangenomen bij De Bruin IJzerwinkel in de Gasthuisstraat. Men verkocht er kachels, gereedschap en huishoudelijke artikelen. Al snel ging Cornelis aan de slag bij Van Wingerden, waar patrijspoorten en scheepsramen werden gefabriceerd. De vele medewerkers en geintjes op de werkvloer worden kleurrijk beschreven.

De auteur schrijft onder andere over popmuziek en de flowerpowertijd. Met een bloemenkrans in het haar snoep uitdelen in een Gorcumse winkelstraat, ''vrij in een wereld vol liefde en vrede". De lange haardos gaf ook aanleiding tot hoon en spot bij de oudere werknemers, de schaar kwam er zelfs aan te pas.

Door de spagaat tussen burgerlijkheid en vernieuwing verandert de schrijver regelmatig van baan. Zo vertelt hij over varen op de Holland-Amerikalijn, over constructiewerk bij De Vries Robbé en over werken bij scheepswerf De Merwede. Cornelis Smit gooide het roer om na een ongeval en werd Heilsodaat, hij werkte in een tehuis voor daklozen in Amsterdam. Hij komt later als glasbewerker te werken bij JaWi in Meerkerk in 1974. De jaren zeventig waren moeilijke jaren voor de Nederlandse industrie. Het ene na het andere bedrijf moest zijn deuren sluiten.

Het boek laat een zoektocht zien van de ene baan naar de ander, op zoek naar een beter leven. Daarmee geeft het een beeld van een tijd die velen van ons gekend hebben.

Het boek is te koop voor € 19,95. Tijdens de boekpresentatie ontvangt u 10% korting.

advertentie
advertentie