Opnames voor het RTL 4-programma Passie & Plezier.
Opnames voor het RTL 4-programma Passie & Plezier. Rob Kreszner

Gorcums Museum op RTL 4

27 november 2018 om 08:56 lokaal

GORINCHEM De tentoonstelling 'De Smaak te Pakken' in het Gorcums Museum is op zaterdag 22 december (16.30 uur) en zondag 23 december (12.00 uur) te zien in het RTL 4-programma Passie & Plezier.


Rubriek Gorcums Museum door Rob Kreszner

Speciaal daarvoor kwam een opnameploeg, bestaande uit cameraman Thijs Verwegen en verslaggever Niels Kroef, zaterdag naar Gorinchem tijdens de Open Dag van museum en artoteek. Conservator Jack van Mildert werd geïnterviewd over de samenstelling van de expositie, een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit verleden en heden. Daarin wordt voedsel afgebeeld, of juist gebruikt als medium voor het kunstwerk.

Museummedewerker Gijs Brandt stond vervolgens stil bij een aantal bijzondere objecten in de expositie, zoals het werk van Itamar Gilboa (1973). Voor zijn 'voedselketenonderzoek' nam hij zijn eigen consumptiepatroon als basis en hield een jaar lang bij wat hij at en dronk. Met die 8000 producten startte Gilboa een brede discussie over onze consumptie, terwijl miljoenen mensen elders op de wereld honger lijden. Ook het werk van Henk Helmantel (1945) werd door Gijs aangestipt. De Groningse kunstenaars is beroemd van zijn stillevens en middeleeuwse kerkinterieurs. Die onderwerpen geeft hij met fotografische precisie weer, in uitgebalanceerde composities die rust en harmonie uitstralen.

De RTL4-ploeg nam de gelegenheid te baat om opnames te maken van de Open Dag, die honderden bezoekers trok. Die lieten zich verwennen met feesttaart, koffie en thee. Rond 11.30 uur waren er hartige hapjes en drankjes ter gelegenheid van de opening van het Tolerantiepad.

De Giesser Wildevrouwen vulden het auditorium met hun gezang, later op de dag gevolgd door de hilarische Boezem Boys. De artoteek verwelkomde nieuwe abonnees en kunstenaar Esther Derkx , deelnemer aan de expositie, demonstreerde haar Chocoladezeefdrukken op tegels en borden. Een andere deelnemer, Angelique van der Valk, lichtte haar werk toe in de Kamer van de Tussentijd, waar door de Limonadebrigade pizza's werden gebakken. Als klap op de vuurpijl verzorgde kunsthistorica Fleur Dérogée een inspirerende lezing onder de titel 'eten verbindt ons'. Het was, kortom, een dag om met veel plezier op terug te zien.

advertentie
advertentie