Rutger van Bruggen bezig met een voorbereidende houtskooltekening.
Rutger van Bruggen bezig met een voorbereidende houtskooltekening. Gerard Poptie

Liefde voor schildersambacht

11 december 2018 om 18:54 lokaal

GORINCHEM Deze week een gesprek met de Gorcumse schilder Rutger van Bruggen, die regelmatig op de historische afdeling van het museum te vinden is. Daar werk hij aan een getrouwe kopie van een 17e eeuws portret door Jan Olis.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Als kind vond Rutger van Bruggen dat hij geen talent had om te tekenen. Toch wilde hij na de middelbare school een creatief vak uitoefenen, liefst een oud ambacht. Via een bevriende kunstenaar, begon hij met schilderen. Al vrij snel werd duidelijk dat hij een voorliefde had voor het ambachtelijke realisme van de oude meesters. Kunstenaars in zijn omgeving zeiden dat niemand dat meer kon en dat de technieken verloren waren gegaan. Hierop besloot hij zijn eigen weg te gaan en te beginnen aan een lange zelfstudie. Maar schilderen stond wegens gezondheidsklachten lange tijd op een laag pitje. Pas na een polsoperatie ging hij weer aan de slag, als een vorm van revalidatie.

,,Toen wilde ik meer van de techniek weten zoals het maken van verf met ouderwetse grondstoffen. En realistisch schilderen op ambachtelijke wijze, zoals de oude meesters. Deze techniek wordt in Nederland nauwelijks nog onderwezen. Onlangs schilderde ik een pompoen en dan ontdek je dat zo'n vrucht bestaat uit ontelbare streepjes, stippeltjes en kleuren. Die geschilderde pompoen moet je willen opeten en een glas wijn op het doek moet je willen pakken. Ik heb in de omgeving van Gorinchem, samen met kunstenaar Aart Lagerwaard, een serie landschappen geschilderd in de vrije natuur. Dan probeer ik de realiteit te interpreteren en om te zetten in verf. Door penseelvoering, onderwerpkeuze, belichting en schaal, kan ik mijn gevoelens uitdrukken."

Je schildert stillevens en soms een prachtig portret. Wat ga je in de toekomst doen? ,,Voorlopig wil ik mij verder ontwikkelen in het schilderen, een mooi schilderij maken waar je met plezier naar kijkt. En in het Gorcums Museum een aantal oude meesters al schilderend bestuderen. Eerst met houtskool tekenen en als alle verhoudingen kloppen, de tekening overbrengen op een paneel om daar vervolgens overheen te schilderen. Bij sommige schilderijen kun je de onderliggende tekening na eeuwen door de verf heen zien. Mijn droom is om ooit te studeren in Florence want daar wordt nog de oude schildertechniek nog onderwezen."

Een aantal schilderijtjes van Rutger is momenteel in het hal van het museum te zien.

advertentie
advertentie