Leerlingen Altena College winnen debattoernooi
Leerlingen Altena College winnen debattoernooi Altena College

Altena College wint debattoernooi in Deventer

14 december 2018 om 13:14 lokaal Deel je nieuws

Vorige week nam het Altena College deel aan het derde toernooi van de Benelux Debatcompetitie 2018/2019 in Deventer. De groep, bestaande uit negen leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo, won dit toernooi bij het onderdeel Lagerhuis+. Deze debatvorm wordt opgezet met twee speeches van ongeveer 3 minuten en daarna is er 8 minuten lang een discussieronde die eindigt met een analyse van beide partijen.

Eén van de deelnemers aan de wedstrijd was de 15-jarige Nienke van Vugt uit vwo 4. Ze vertelt: ‘We begonnen met een debat dat we thuis mochten voorbereiden. De stelling was ‘Nederland moet meer kerncentralers bouwen’. Daarna waren er drie improvisatierondes. We kregen per ronde één stelling en moesten deze in twintig minuten voorbereiden, zonder internet te gebruiken! Het was hard werken, maar tussendoor hebben we het ook erg gezellig met elkaar. Aan het eind van de dag was ik wel gesloopt!’.

De dag werd afgesloten met een prachtige uitslag: het Altena College pakte de winst in het Lagerhuis+-format! Onder hen eindigde het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam en het Coornhert Gymnasium uit Gouda. Een geweldig resultaat, zeker gezien het feit dat de groep eind vorig schooljaar flink uitgedund was, doordat veel debaters examen hadden gedaan. Dat deze (gedeeltelijk) nieuwe groep voldoende potentie heeft voor de komende jaren is zeker weer duidelijk geworden.

De debatgroep van het Altena College komt wekelijks bij elkaar en is dan twee lesuren bezig met het verbeteren van hun debatskills. Enerzijds door zelf aan de slag te gaan met allerlei uiteenlopende onderwerpen, anderzijds door het volgen van workshops. Nienke vindt dit erg nuttig. ‘Het is leuk om intensief bezig te zijn met relevante onderwerpen, zo krijg je meer mee wat er op dit moment speelt in de wereld.’

Op de Facebookpagina van het Altena College zijn diverse impressies te zien van de debatwedstrijd en onze debaters.

 

advertentie
advertentie