Mw. de Bijll Nachenius en leerlingen met de ingeleverde kleding
Mw. de Bijll Nachenius en leerlingen met de ingeleverde kleding mw. A. Visser

Kledinginzamelactie Lyceum Oudehoven ‘Laat je naasten niet in de kou staan’

21 december 2018 om 14:08 lokaal Deel je nieuws

Lyceum Oudehoven verbindt elk jaar een thema en een collecte aan de kerstvieringen. Dit jaar is het thema “Vluchtelingen” gekozen maar werd er besloten om kleding in te zamelen in plaats van geld. En de respons was overweldigend. Wie de afgelopen twee weken bij de receptie van Lyceum Oudehoven binnen kwam, zag daar een enorme berg kleding liggen. Van blouses tot broeken, jassen en sokken: Alles werd samen met leerlingen netjes op soort en maat gesorteerd om aan het einde van de week naar de vluchtelingen te brengen, die op hun uitzetting wachten in het Detentiecentrum Rotterdam.

 

Els de Bijll Nachenius is naast docent Klassieke Talen bij Lyceum Oudehoven ook geestelijk verzorger/predikant in het Detentiecentrum Rotterdam The Hague Airport. Zij ziet wekelijks hoe schrijnend de situatie is. Als deze vluchtelingen in het Detentiecentrum worden gebracht, hebben ze vaak maar twee dingen bij zich: hun geloof en de kleren aan hun lijf. Sommigen komen niet buiten op de luchtplaats, omdat ze geen jas hebben.

Na een kerkdienst, op een afstand van de andere kerkgangers, komt een man naar mij toe en zegt: ‘Dominee, ik schaam mij een beetje. Ik wil mijn broek wassen.’ Vertelt mevrouw de Bijll Nachenius. Dat lijkt mij normaal en dat zei ik dan ook. Dan reageert de man als volgt: ‘Maar dit is de enige die ik heb en ik heb hem al drie weken aan.’

Lyceum Oudehoven werkt vanuit het Moreel Kompas met de vier pijlers: wees open van geest; wees hartelijk; wees moedig en wees rechtvaardig.

Het is – letterlijk en figuurlijk!- hartverwarmend om te zien hoe deze school zich ontfermt over mensen die in een moeilijke, kwetsbare situatie verkeren. Lyceum Oudehoven laat anderen niet in de kou staan! 

advertentie
advertentie