Spektakel in kwartfinales Proxsys Cup: Unitas en SVW uitgeschakeld

4 januari 2019 om 10:33 Sport/sport

GORINCHEM De kwartfinale-avond van de Proxsys Cup is donderdagavond uitgelopen op een avond vol verrassingen. Titelfavoriet én tweevoudig winnaar Unitas werd door LRC uit het toernooi geknikkerd. Datzelfde deed Kozakken Boys met de andere topfavoriet, SVW. De derde Gorcumse club, GJS, plaatste zich wél voor de halve finale dankzij winst op Woudrichem. Heukelum maakte het kwartet halvefinalisten compleet.

Unitas – LRC 4-5

Met een doelsaldo van liefst 36-1 plaatste Unitas zich met speels gemak voor de kwartfinale. In groep A dienden Meerkerk, Hardinxveld en vooral Leerdam Sport als kanonnenvoer. Vooral de overwinning op laatstgenoemde liet weinig aan de verbeeldingen over: 20-0.

En dus waren de mede-Leerdammers gewaarschuwd. De Leerdamse Racing Club moest GRC'14 voor zich dulden in poule E en dus plaatsten de Leerdammers zich als een van de beste nummers twee voor de laatste acht van de Proxsys Cup.

Hoewel Unitas dé topfavoriet voor de eindzege is, liet LRC zich de kaas niet van het brood eten in de eerste helft. Via aanvoerder Mounir El Ouazizi kwamen de roodbroeken op voorsprong, maar de Gorcumers waren amper klaar met juichen of LRC stond alweer op gelijke hoogte door een goal van Wesley Swets.

Wat volgde was een heerlijke eerste helft waarin Unitas de buit na 3-1 al bijna binnen leek te hebben. Niets was minder waar. LRC toonde een fraai staaltje mentale veerkracht en kwam via Furkan Cetin en Rick van Loo gewoon weer langszij: 3-3. Dat duo aan drieën stond ook bij rust op het scorebord, mede omdat LRC een man-meer-situatie, na een gele kaart voor Kevin Cornet, niet wist te verzilveren.

Waar de eerste helft spannend was, daar was de tweede helft spannend met een hoofdletter S. Zaalvoetbalinternational Soufian Charraoui bracht Unitas na de rust weer langszij, maar ook dat was niet de mentale genadeklap voor LRC. De Leerdammers gingen vól voor de stunt.

De Oosterbliek trilde op zijn grondvesten toen Unitas de 4-3 als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Nadat Rick van Loo de stand in evenwicht had getrokken, was het Swets die met een fenomenale actie Jeffrey van der Heiden op zijn wenken bediende. Van der Heiden hoefde de bal alleen nog maar binnen te glijden en dat deed hij met succes: 4-5.

Was de ultieme stunt in de maak? Het leek er steeds meer op en de tijd was Unitas' grote vijand. Seconden na seconden, minuut na minuut tikten weg en de 4-5 bleef het scorebord sieren.
Met Achraf Chentouf als 'vliegende keep' probeerde de tweevoudig winnaar van de Proxsys Cup nog iets te forceren, maar het mocht niet meer baten. LRC steeg, met Swets voorop in de strijd, boven zichzelf uit en trok de overwinning over de streep.

Daarmee is de eerste sensatie van de kwartfinale een feit. De Proxsys Cup krijgt na twee jaar een nieuwe winnaar.

Unitas: Mounir El Ouazizi (2x), Fabian van Horssen, Soufian Charraoui
LRC: Furkan Cetin (2x), Wesley Swets, Rick van Loo, Jeffrey van der Heiden

GJS – Woudrichem 6-2

De tweede kwartfinale van de avond ging tussen de groepswinnaars van poule B en C. GJS was in de B-poule te sterk voor Sleeuwijk, Almkerk en SVS'65 terwijl Woudrichem de baas was in poule C met Schelluinen, Vuren en Peursum.

GJS – Woudrichem was ook de strijd tussen de twee topscorers van de eerste editie van de Proxsys Cup, twee jaar geleden. Toen was het Quincy Bartens die Tim Saaman ternauwernood aftroefde. Dit jaar is het echter Saaman die na de groepsfase met dertien goals al een straatlengte voorsprong heeft genomen wat betreft de strijd om de topscorersbokaal.

Die straatlengte werd er in de eerste helft ook niet bepaald korter op. De eerste minuten leek het er even op dat het kwartfinalespektakel in de eerste wedstrijd al verbruikt was totdat Saaman hoogstpersoonlijk de ban brak.

Die treffer zorgde er niet alleen voor dat de Vissenkoppen een voorsprong namen, maar vooral ook dat GJS wakker geschud werd. De Gorkumse Jonge Spartanen kwamen via Nordin El Hassani langszij waardoor beide ploegen met een 1-1 leken te gaan rusten. Het allerlaatste balcontact van de eerste helft werd echter toch nog gepromoveerd tot goal. Danny Schaap werkte de bal ongelukkig in eigen goal waarmee GJS de drankjes alsnog met een voorsprong mocht nuttigen.

Het bleek voor Woudrichem een tik die de ploeg niet meer te boven kwam. Na rust was het namelijk GJS dat een uiterst efficiënte helft op de mat legde. Quincy Bartens, Nordin El Hassani en Stefan Hölzken beslisten de wedstrijd al vroegtijdig in het voordeel van de eersteklasser uit Gorinchem.

Jamy Goemaat maakte met een fraaie afstandsknal nog wel de mooiste treffer van de wedstrijd, maar het mocht niet meer baten voor de finalist van twee jaar terug. GJS meldt zich morgen bij de laatste vier van het toernooi en speelt in die halve finale tegen LRC.

GJS: Nordin El Hassani (2x), Quincy Bartens (2x), Stefan Hölzken, Eigen Doelpunt
Woudrichem: Tim Saaman, Jamy Goemaat

Heukelum – GRC'14 4-0

Met Heukelum en GRC'14 stonden respectievelijk een halve finalist en een kwartfinalist van vorig jaar tegenover elkaar. Heukelum verloor toen in de halve eindstrijd van Arkel terwijl GRC'14 bijna Unitas wist uit te schakelen. Uitslagen die er vanavond totaal niet meer toe deden.

In de poule waren Heukelum en GRC'14 feilloos. Heukelum tegen Kozakken Boys, Dussense Boys en Zuilichem. GRC'14 tegen LRC, VVAC en Brakel. De ploegen ontliepen elkaar daardoor nauwelijks in de kwartfinale. Spannend was de wedstrijd daardoor wel, maar erg vermakelijk niet. De wedstrijd had een goal nodig.

Een boodschap die een kolfje naar de hand van Tim Schwebke was. Met zijn vijfde van het toernooi opende de man uit Heukelum de score. Het bleek bovendien de enige treffer van de eerste helft.

GRC'14 probeerde in de tweede helft alles op alles te zetten om nog een resultaat uit het vuur te slepen, maar het was steeds Heukelum-goalie Yoerik van 't Pad die een goal voor de Giessen Rijswijk Combinatie wist te voorkomen.

Aan de andere kant werd nog wel gescoord. Schwebke maakte zijn tweede goal van de wedstrijd en de zesde van het toernooi. Benjamin Meijdam pikte ook zijn goaltje mee en omdat GRC'14-doelman Dennis Meijdam mee in de aanval ging, kon Menno Beusekamp in leeg doel ook nog de 4-0 maken.

Net als vorig jaar mag Heukelum zich melden bij de laatste vier van het toernooi. Grote smet op de overwinning van Heukelum was het uitvallen van Sil van Putten, die met een ogenschijnlijk zware blessure naar de kant strompelde.

Heukelum: Tim Schwebke (2x), Benjamin Meijdam, Menno Beusekamp
GRC'14: -

SVW – Kozakken Boys 1-4

Met de uitschakeling van Unitas tegen LRC mag SVW tot dé favoriet voor de eindzege gerekend worden. Ook in de lastige poule met Arkel, Altena en Asperen waren de streepjes ongenaakbaar. Met een solide doelsaldo van 11-2 én negen punten plaatste SVW zich als winnaar van groep F.
Kozakken Boys werd tweede in poule D achter Heukelum, maar plaatste zich wel als een van de twee beste nummers twee en mocht dus proberen om de mannen van Molenburg de weg naar de laatste vier te beletten.

En SVW bleek de handen vol te krijgen aan Kozakken Boys. De Werkendammers stonden zeer compact en waren aanvallend dodelijk effectief. Kevin Ippel en Bart Jongejan zorgden met treffers voor een zeer verrassende 0-2 voorsprong voor Kozakken Boys.

SVW probeerde met alle creativiteit in de ploeg zich een weg richting het vijandelijk doel te banen, maar dat viel bepaald niet mee. De streepjes kwamen nauwelijks tot grote kansen en tot overmaat van ramp voor de Gorcumers was het Jongejan die ook zijn tweede van de wedstrijd op het scoreformulier zette.

Met nog tien minuten op de klok zakte Kozakken Boys in en was het SVW dat met Zeki Laaiti als extra veldspeler de achterstand van drie goals probeerde weg te poetsen. Via Hicham Farhou lukte deel één van die missie wel: 1-3.

Verder dan dat kwam SVW echter niet en Kozakken Boys hield knap stand. De eindstand werd zelfs nog op 1-4 bepaald door Jongejan, die vanaf eigen helft profiteerde van het lege doel aan SVW-zijde. Na Unitas is daardoor ook SVW uitgeschakeld en speelt Kozakken Boys morgen in de halve finale tegen Heukelum. Dat duel werd ook in groep D afgewerkt. Toen won Heukelum met 2-3.

SVW: Hicham Farhou
Kozakken Boys: Bart Jongejan (3x), Kevin Ippel