Afbeelding
Kevin de Bruin

'Onvoldoende openbare toiletten in Gorinchem'

21 januari 2019 om 11:55 lokaal

GORINCHEM Enthousiast reageerde Adriaan Romijn op een mailtje van de Maag, Lever en Darmstichting. Hij kon zich aanmelden voor een symposium over mensen met plasproblemen. Romijn wist eerder niet dat het voor gemeenteambtenaren was. ,,Toch voelde ik me er op mijn plaats. Door mijn praktijkervaring was gemeente Gorinchem, die daar niet aanwezig was, toch nog een beetje vertegenwoordigd."

door Kevin de Bruin

In 2007 had Adriaan Romijn nog prostaatkanker. Alhoewel het werd genezen, kreeg hij tien jaar later last van een verstopte plasbuis. ,,Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat als je moet plassen dat je dan écht moet plassen." Nu loopt Romijn met een inlegkruisje rond om zijn plasproblemen toch de baas te kunnen blijven. ,,Ideaal is anders, maar alles beter dan dat het doorlekt."

Volgens Romijn zou het enorm helpen als er meer openbare toiletten beschikbaar zouden komen. ,,Bij de neuroloog merkte ik al dat de wachtkamer vol zit met oudere mannen. Er is verschrikkelijk veel te doen rondom het plas- en poepgebeuren." Hij ziet het als persoonlijke missie om voor al die ouderen op te komen. ,,Ouderen voelen zich belemmerd om op pad te gaan omdat ze zich zoveel dingen tegelijkertijd moeten afvragen." Hij denkt dat als er meer openbare toiletten komen ouderen zich minder zorgen hoeven te maken wanneer zij de deur uit willen.

Niet iedereen is zich bewust dat ouderen soms poep- en plasproblemen ondervinden. ,,Het is eigenlijk een onzichtbaar handicap." Romijn wil die boodschap duidelijk maken. Dit lukte al op het station in Geldermalsen, waar Romijn eerder al problemen met de toiletvoorzieningen aankaartte. Zo was het eerst alleen mogelijk om via de kiosk naar het toilet te gaan. ,,Lastig als om 8 uur de kiosk dicht gaat! Ik heb toen persoonlijk een brief bij de directeur van de NS in de brievenbus gedaan." Binnen twee dagen had hij iemand aan de lijn. Er is toen ook een deur aan de buitenkant gemaakt, waardoor je ook na sluitingstijd naar het toilet kan. ,,Ik vind het fantastisch hoe snel dit is opgepakt!"

Romijn hoopt dat hij binnen Gorinchem ook een soortgelijk succesverhaal kan bereiken. Daarom heeft hij vorige week een gesprek gevoerd met wethouder Van Doesburg. Romijn is positief over het gesprek. De wethouder geeft aan dat hij in contact wil treden met ondernemers om te bekijken of het mogelijk is om samen voor meer openbare toiletten binnen Gorinchem te zorgen.

advertentie
advertentie